Преминуо посљедњи ослободилац Аушвица

Срна
Преминуо посљедњи ослободилац Аушвица

БЕРЛИН - Давид Душман, посљедњи преживјели војник који је учествовао у ослобађању нацистичког логора смрти Аушвиц, преминуо је у 98. години.

Душман, јеврејски ветеран који је био војник Црвене армије, а касније постао олимпијски мачевалац, преминуо је у Њемачкој у суботу, 5. јуна.

Он је као двадесетједногодишњи војник упрваљао тенком и оборио електирчну ограду логора 27. јануара 1945. године, чиме је допринио ослобађању затвореника, пренио је Би-Би-Си.

„Када смо стигли, видио сам ограду и ове несрећне људе. Пробили смо ограду тенковима. Дали смо храну затвореницима и наставили”, рекао је Душман Ројтерсу прошле године.

Он је рекао да му током рата није било познато да је постојао логор Аушвиц и да тек у годинама послије рата сазнао за злочине почињене на том мјесту.

У овом логору убијено је око 1,1 милион људи, углавном Јевреја.

Душман је један од само 69 људи из њихове дивизије од 12.000 војника који су преживјели рат, а и сам је био тешко рањен у сукобима.

Касније је постао врхунски совјетски мачевалац и један од највећих тренера у овом спорту, саопштио је Међународни олимпијски комитет.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана