Преминуо последњи бијели предсједник Јужне Африке

танјуг
Foto: танјуг

КЕЈП ТАУН- Последњи бијели предсједник Јужноафричке Републике Фредерик Вилем де Клерк преминуо је јутрос у 85 години, саопштила је данас његова Фондација.

У саопштењу се наводи да је Де Клерк преминуо у свом дому у Кејп Тауну након борбе са ријетком врстом рака, мезотелиомом.

 Де Клерк је предводио мањинску бијелу владу Јужне Африке до 1994. године када је Афрички национални конгрес Нелсона Манделе преузео власт.

Де Клерк је 1993. године подијелио Нобелову награду за мир са Манделом, кога је три године раније ослободио и затвора, али се његова улога у транзицији ка демокртаији и даље преиспитује, више од 20 година након завршетка апартхејда.

Као последњи шеф државе из ере владавине беле мањине, он и његова влада су одбацили систем апартхејда и увели опште право гласа.

 Де Клерк се 1993. јавно извинио за штетне посљедице апартхејда, али не и за сам апартхејд. Након избора 1994. постао је замјеник предсједника у Манделиној коалицији и подржавао владину либералну економску политику, али се противио Комисији за истину и помирење која је основана да истражује кршења људских права у прошлости, јер је желио потпуну амнестију за политичке злочине.

У мају 1996, након што је Национална партија уложила приговор на нови устав, Де Клерк се повукао из коалиционе владе, а наредне године и из политике.

У марту му је дијагностикован мезотелиом, врста канцера која напада танак слој ткива који покрива већину унутрашњих органа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана