Преминула Мирјана Марић, зачетница високе моде у Југославији

Срна
Преминула Мирјана Марић, зачетница високе моде у Југославији

БЕОГРАД- Позната српска модна креаторка Мирјана Марић, која је увела високу моду у некадашњу Југославију и својим моделима очарала свијет, преминула је у Београду у 84. години, јавио је Тањуг.

Посљедњих 35 година Марићева је живјела на релацији Србија-Америка.

Историја моде и модних креатора Југославије почела је потписом Мирјане Марић, а њене креације су носиле прва дама Југославије Јованка Броз, Гадафијеве амазонке, данска принцеза, белгијске принцезе, представнице дипломатског кора, супруге многобројних државника које су седамдесетих и осамдесетих долазиле у Београд.

Мирјана Марић организовала је више од седамдесет модних ревија широм свијета, док су њен бренд Три М и модели од коже добили бројна домаћа и свјетска признања.

-Посебно признање за креаторски рад добила је 1975. и 1976. године када ју је Пјер де Карден позвао у Француску, организујући модне ревије са њеним моделима - навели су њени пријатељи.

Марићева је рођена 22. маја 1938. године у Крављу поред Ниша. Дипломирала је 1960. године на Академији за примијењену умјетност, одсјек текстила, а затим је и магистрирала текстил и савремени костим на Умјетничкој школи у Манчестеру.

Године 1968. добила је статус слободног умјетника и запослила се у "Југоекспорту", а неколико година касније почела је да ради у радионици за високу моду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана