Праисторијске пећинске слике откривене у Шпанији помоћу дронова

Танјуг
Праисторијске пећинске слике откривене у Шпанији помоћу дронова

МАДРИД - Археолози у Шпанији открили су праисторијске слике у тешко доступним пећинама на истоку земље користећи технологију дронова.

Употреба дронова омогућила је истраживачима да брзо прикупе доказе о раније невидљивим пећинским сликама које датирају од прије 5.000-7.500 година, наводи се у саопштењу тима са Универзитета Аликанте у Шпанији.           

Налази археолога објављени су прошлог мјесеца у шпанском научном часопису Луцентум, преноси CNN.

Пројекат је омогућио лакшу инспекцију подручја до којих би се иначе могло доћи само „отварањем сложених приступних путева пењањем“, наводи се у саопштењу.

Тим је рекао да је пронашао прве резултате у року од само неколико дана летења дронова у каменолому у општини Пенагила у Аликантеу.

-Резултат је био откриће новог локалитета са праисторијским пећинским сликама различитих стилова, за које вјерујемо да ће бити веома релевантни за истраживање - рекао је главни аутор студије Франсиско Хавијер Молина Ернандез, археолог са Универзитета у Аликантеу.

Према његовим ријечима, истраживачи су дошли на идеју да користе беспилотне летјелице јер су у  многим приликама ризиковали животе да би приступили шупљинама које се налазе у суровим географским областима.

-Многе друге пећине никада нису истражене јер се налазе у неприступачним подручјима - додао је он.

Истраживачи су истакли да је ово представља једно од најзначајнијих неолитских камених умјетничких мјеста откривених у региону Валенсије посљедњих деценија, због великог броја уочених фигура.

-Откриће нових пећинских слика у овој врсти пећина указује да је праисторијски човјек развио софистицирана средства за пењање, можда помоћу ужади или дрвених скела - рекао је Молина.

Он је навео да тим планира да користи моћније дронове како би снимио квалитетније слике и проширио истраживања на друга подручја Шпаније, Португалије и других делова Европе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана