Повратак арене за нови живот Колосеума

Миланка Митрић/Агенције
Повратак арене за нови живот Колосеума

РИМ - Створен од пијеска и бетона, намијењен за спектакле, у давним вијековима када су свијет и људи били другачији, римски амфитеатар Колосеум једна је од најзначајнијих, али и најпосјећенијих грађевина на свијету.

Овај историјски споменик ускоро би требало да добије и нови, модернији изглед, јер је у Италији покренут пројекат којим ће Колосеум добити нови, висококвалитетан изглед. Наиме, унутар Колосеума планирана је изградња монтажне бине, која ће заинтересованим посјетиоцима омогућити да са неколико битних тачака виде величанственост овог историјског споменика, те да доживе Колосеум с мјеста на којем су се гладијатори борили.

- Колосеум ће поново имати своју арену. Послије много година изучавања и планирања, коначно имамо најбољи пројекат. Биће покретна и дозволиће посјетиоцима да обиђу и подземље, али и да доживе Колосеум из центра, као што је било могуће до краја 19. вијека - навео је министар културе Италије Дарио Франческини.

Он је додао да је у оквиру планирања направљен уговор који обухвата рад на реновирању и стварању структуре традиционалне арене, а радови би требало да коштају 18,5 милиона евра. Пројекат би требало да буде финализован до 2023. године, а с обзиром на то да је монтажни, моћи ће да мијења структуру, уколико буде потребе за тим.

- Бина ће бити погодна за културне догађаје. То је заиста амбициозан пројекат, који ће помоћи заштити и очувању овог споменика, али и допринијети његовој вишеструкој користи - додаје Франческини.

Изглед унутрашњости крајем 19. вијека промијењен је због археолошких истраживања.

У прошлости, Колосеум је био познат и под именом “Флавијев амфитеатар”, по династији императора Флавија. Изградња је почела 72. године нове ере, у времену владавине Веспазијана, а  завршена је 80. године од стране његовог насљедника, сина Тита.

Колосеум је најпопуларнија туристичка атракција у Италији, која је, прије почетка пандемије, 2019. године привукла око 7,6 милиона посјетилаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана