Постхумно објављен албум Дејвида Боувија

ГС
Foto: гс

Пиратска верзија албума, која је значајно лошијег квалитета од оригинала, кружи интернетом од 2011, но албум је сада добио и своје званично реиздање, те је од ове недјеље, међу осталим, доступан и на стриминг платформама.

Неке од пјесама Боуви је већ користио на албуму "Heathen" (2002.), за Б-стране неких синглова или као пјесме које су биле дио компилација.

"Toy" је сниман 2001. године, брзо након Боувијевог наступа на Гластонбери фестивалу, који се памти као концерт од велике историјске важности – он и бенд, у ком су били Марк Плати, Стерлинг Кемпбел и Ерл Слик – тада су били на врхунцу.

Дан након свог тријумфалног концерта у Гластонберију, Боуви је са својом групом ушао у студио.

Заједно су узели пјесме снимљене између 1964. и 1971. године. Боуви је хтио одмах да изда албум, у духу наступа групе који је прошао плодно и славно, с овацијама.

Toy је временска капсула заробљена у атмосфери радости, ватре и енергије, уз звук музичара који радо свирају заједно - објаснио је Плати.

Идеја око "Тоyја" првобитно је била да се он сними као лајв албум, но на концу је сниман у студију. Боувијев циљ је био да објави албум чим прије, но његове планове помрсила је издавачка кућа. "Toy" никад није легално изашао због спорова између музичара и Виргиније, но сада је објављен постхумно.

Албум јер важан тренутак у Боувијевој каријери међу осталим и зато јер се током снимања у Нјујорку пјевач помирио са својим дугогодишњим продуцентом Тонијем Висконтијем.

Боуви је престао да ради с Висконтијем пре хита "Let's Dance" из 1983., који је продуцирао Најл Роџерс.

Боуви се радовао поновној сарадњи с Висконтијем, али испрва у мањим дозама, јер су и он и Тони двије јаке личности - објаснио је Џером Солињи АФП–у.

Он је био један од Боувијевих најближих сарадника, а у истом интервјуу рекао је и како је јавност упозната тек с половином Боувијевог комплетног опуса.

За живота, Боуви је прекид сарадње с Висконтијем у медијима објашњавао чињеницом да је овај у хороскопу био Дјевица.

Иначе, један од куриозитета овога албума је и његова насловница – фотографија одраслог Боувија на дjечјем тијелу с мајмуноликим цртама лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана