Пораст производње наркотика у Европи и појава нових

Срна
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ– Производња наркотика у Европи расте, према процјени коју је данас објавила Европска агенција за дрогу, а која је упозорила на ширење нових психоактивних супстанци које се продају и конзумирају на овом континенту.

Агенција ЕУ за дроге је у свом годишњем извјештају навела да се појављују нови докази о растућој производњи дроге у Европи, потврђујући њено раније упозорење да се Стари континент претвара у глобално чвориште за наркотике, а не више само у тржиште у смислу потрошње.

"Производња синтетичке дроге наставља да расте у Европи", упозорава се у извјештају, уз напомену да илегалне лабораторије на овом континенту производе огромне количине амфетамина, метамфетамина и других врста синтетичке дроге за локалну потрошњу и за извоз ван Европе.

Наркотици и хемикалије потребне за производњу дроге још се увелико увозе у Европу из других дијелова свијета, укључујући Јужну Америку и Азију, али европске криминалне организације пооштравају своје везе са картелима изван континента у покушају да смање трошкове производње и трговине дрогом, наводи се у извјештају, који је заснован на информацијама европских агенција за спровођење закона.

Више од 350 лабораторија за синтетичке дроге откривено је и демонтирано у Европи 2020, посљедњој години за коју су доступни подаци, саопштила је агенција ЕУ, додајући да су агенције за спровођење закона откриле и више лабораторија за кокаин и производних локација за нове врсте дроге, попут катинона.

Катинон је хемикалија слична амфетамину за коју се вјерује да је главна активна супстанца у кату, биљци која се традиционално користи у источној Африци и на Арапском полуострву због својих стимулативних ефеката.

Агенција ЕУ за лијекове пријавила је рекордну трговину катиноном у Европи, као дио све веће употребе нових наркотика, који се "и даље појављују у Европи по стопи од једног седмично", наводи се у извјештају.

Већина демонтираних лабораторија забрањених наркотика пронађена је у Белгији и Холандији, а производни погони откривени су и у Чешкој, Пољској, Њемачкој и другим земљама ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана