Пола милиона вјерника напустило цркву у Њемачкој

ГС
Пола милиона вјерника напустило цркву у Њемачкој

РИМ - За годину дана пола милиона Њемаца одлучило је да и званично напусти цркву, пише италијанска агенција АГИ, наводећи да се једнак број католичких и евангелистичких вјерника, по 250.000, “исписало” из цркве.

 “Број је импресиван, то је као да имате град величине Хановера или Дрездена у којем одједном сви грађани одлуче да више не желе бити вјерници”, каже један од најпознатијих експерата за црквена питанја у Њемачкој, новинар Тилман Клајнјунг.

По нјеговим речима, ради се о “правом егзодусу и људи осјећају потребу не само да се удалје од цркве, већ и да имају званичну потврду да јој више не припадају”.

У Њемачкој они који више не желе учествовати у црквеном животу морају испунити једноставан формулар, уплатити симболичну суму новца и то се рачуна да су “исписани се из цркве”.

“То што су цркве имале финансијске афере и скандале са злоупотребом, не само да су оштетиле њихов имидж, већ многима очито олакшавају одлазак”, казе Клајнјунг.

О разлозима напуштања цркве, члан Централног комитета Католичке цркве у Немачкој Томас Штернберг каже да “људи окрећу леђа цркви јер су љути, због реформи које је требало направити а нису, и зато што више не вјерују цркви”.

Бискуп из Вирцбурга Франз Јунг тврди да “црква треба више да се бави реалним проблемима територија на којем дјелује, да се бави питањима који изазивају очај људи и да призна да је било грешака, као на примјер сексуалног напаствовања”.

Предсједник Већа Њемачке евангелистичке цркве Хајнирх Бедфорд -Штром казж да црква не може чекати да се људи врате.

“Морамо изаћи напоље, где се одвија свакодневни живот, црква мора отворити руке, бити на мјесту кад ситуација хитна, морамо се мијешати, протестовати и конкретно помоћи, на примјер ако се избјеглице утапају у Средоземљу а сви само стоје гледају”, каже Бедфорд-Штром

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана