Почели радови на обнови Стуонхенџа

Срна
Foto: Викимедија

ЛОНДОН - Витални радови на поправци пукотина и рупа у праисторијским мегалитима Стуонхенџа у Енглеској почели су данас у оквиру једног од највећих пројеката на очувању овог споменика који је на листи свјетске баштине у посљедњих неколико деценија, саопштило је удружење "Енглеско насљеђе" /English Heritage/.

Радови на Стуонхенџу, једном од најпознатијих свјетских праисторијских споменика чији су блокови старији од 4.500 година, фокусираће се на проблеме узроковане ерозијом и укључиваће поправке које су откривене детаљним ласерским скенирањем.

"Стуонхенџ је јединствен међу каменим круговима због својих рагастова и посебних спојева који се користе за њихово причвршћивање", рекла је Хедер Себир, виши кустос "Енглеског насљеђа" за ову локацију.

Она је рекла да су удари вјетра и киша посљедњих 4.500 година направили пукотине и рупе на површини камена, а ови радови ће заштитити препознатљиви изглед Стуонхенџа.

Радови током којих ће бити подигнуте скеле како би се омогућио приступ врху камених блокова, од којих је највећи висок око девет метара, зауставиће повећање постојећих пукотина и замијенити бетонски малтер који је кориштен за поправке педесетих и шездесетих година прошлог вијека кречним малтером.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана