Пиротски Форест Гамп - Владимир Савић маратонац и у 78. години

Тањуг
Foto: Тањуг

ПИРОТ - Владимир Савић (78), рођени Пироћанац из села Крупац, који живи у Постојини у Словенији, до сада је истрчао 116 маратона и два ултрамаратона, као и више 800 трка на краћим стазама.

Како за Тањуг каже др Савић, одлуку да почне да се активно бави трчањем донио је са 54 године због прекомјерне тежине.

“Радио сам седећи посао, тежина ми је отишла ''високо'' и одлучио сам да почнем да трчим. До сада сам претрчао 116 маратона, два ултрамаратона, један 75 километара и један 53, а имам и више од 800 кратких такмичења”, прича Савић.

Трчао је, практично, по цијелој Европи, у Италији - четири пута у Фиренци, исто толико у Риму, у Тревизу, четири пута у Минхену, затим у Аустрији, Мађарској, Шпанији, Грчкој.

“И не сећам се где сам све трчао...”, каже др Савић.

Његове амбиције су да истрчи свих шест “мејџор” маратона.

“Од шест светских “мејџор” маратона истрчао сам два, у Лондону и Берлину. Добар резултат у Лондону ме је квалификовао за маратон у Бостону, након чега ми остају још маратони у Њујорку, Чикагу и Јапану како бих имао свих шест”, прича Савић.

Иначе је цео радни век провео као лекар, специјалиста опште праксе.

Његова препорука, али и препорука Светске здравствене организације, је да је физичка активност главни фактор за здрав живот.

“Светска здравствена организација је 2011. објавила да је фактор број један за здрав живот - физичка активност, а до тада је као главни фактор важио начин исхране”, указује доктор.

Он је тренутно први маратонац Словеније у својој категорији, па су и његове амбиције тренутно да побољша своје резултате на предстојећим маратонима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана