Пет држава у којима се пије највише алкохола по глави становника

ГС
Foto: Илустрација

Људи су почели да конзумирају алкохол прије неколико хиљада година, а и данас се ова навика задржала у великом дијелу светских култура.

Према подацима Свјетске здравствене организације, ово је пет земаља са највећом потрошњом алкохола у свијету у једној години (мјерено у еквивалентним литрима чистог алкохола по становнику код особа старијих од петнаест година

5. Литванија (12,78 литара по глави становника)

Међу првих пет су двије балтичке земље, а Литванија је заузела пето мјесто. Овдје се у алкохолу најчешће ужива у пиву, али и у домаћим ракијама и ликерима, познатим као квас, самана и старка.

4. Њемачка (12,79 литара по глави становника)

Најмногољуднија европска земља (без Русије) веома воли добра пића. Када поменемо пиво, један од синонима је Њемачка, а посебно јужна регија Баварска, гдје се одржава и Октоберфест. Али да ли долазите током највећег фестивала пива или не, добро пиво вас чека широм Њемачке.

3. Молдавија (12,85 литара по глави становника)

Земља која се граничи са Румунијом и Украјином има дугу историју производње вина. Овдје ћете и даље пити одлична вина за релативно мало новца. Остала пића којима се Молдавци поносе су туица и вестина.

2. Летонија (13,19 литара по глави становника)

Становници једне од три балтичке земље су други највећи потрошачи алкохола на свијету. Најчешће конзумирана пића су биљни ликер Ришки црни балзам (сматра се националним пићем), вотка и пиво.

1. Чешка (14,26 литара по глави становника)

Позната, драга и позната Чешка, која се налази у централној Европи, према подацима Свјетске здравствене организације, водећа је земља по литрима попијеног алкохола по глави становника. Наравно, омиљено пиће Чеха је пиво, а прва пивара изграђена је у граду Плзену, који се налази 100 километара југозападно од Прага.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана