Пекара из руског града од сада производи дронове

ГС
Пекара из руског града од сада производи дронове

Пекара у Тамбову уз пецива производи и дронове за руску војску.

Ову доста бизарну вијест пренио је портал Медуза, позивајући се на информације из руских медија.

Према писању Росијскаје газете, медија у власништву руске владе, фабрике у граду Тамбову још од почетка рата у Украјини почеле су да прилагођавају своја темељна пословања и да пребацују дио погона на производњу роба потребних руској војсци.

Чувши да руским снагама недостају дронови, једна пекара у граду између Москве и Волгограда одлучила је да дио својих погона посвети беспилотним летјелицама.

- Војска је од нас крајем године затражила да пошаљемо дронове - што више то боље. Покушали смо сами да их дизајнирамо, употребљавајући дијелове које можете купити у било којој онлајн продавници. Направили смо неколико примјерака и довезли их на фронт. Изгубили смо једног, добили вриједне повратне информације и, вративши се кући, довршили своје нацрте и почели масовно да их производимо. Трошкове режемо гдје год је могуће - рекао је за руске новине Александер Рудик, замјеник директора пекаре.

С обзиром на успех, предузеће у будућности очекује да ће неке дијелове штампати помоћу 3Д штампача, оптимистичан је Рудик.

Пекарини квадрокоптери најједноставније су летјелице тог типа, а зову их беке. Могу се употребљавати за надзор. Ових дана планирају да прву “јединицу” од 16 комада пошаљу на бојиште. Укупни капацитет за њихову производњу је до 200 комада мјесечно. Коштају од 25.000 до 50.000 рубаља по комаду, што је између 230 и 500 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана