Париз: Камере са вјештачком интелигенцијом изазивају протесте

Срна
Париз: Камере са вјештачком интелигенцијом изазивају протесте

ПАРИЗ - Вјештачка интелигенција у безбједносним камерама провјерава колико Француза носи заштитне маске у јавном саобраћају, али та техника изазива протесте дијела јавности, који страхује од претјераног надзора. У доба епидемије вируса корона технолошка рјешења све више добијају на важности, а једно од њих се користи у Француској, једној од најпогођенијих европских земаља током пандемије.

Ново софтверско рјешење интегрисано је у камере, што је испробано прво у мањим градовима /у аутобусима у Кану/, а сада и у Паризу. Иза софтвера стоји фирма "Датакалаб", која тврди да циљ рјешења није стварање система надзора и идентификације путника који нису прописно заштићени, већ система који ће генерисати статистичке податке на бази анонимности корисника.

Крајњи циљ је могућност предвиђања избијања нових епидемија вируса корона, наводи ова фирма, преносе агенције.

У јавности се појавила одређена забринутост да би ова технологија могла представљати опасност за приватност грађана.

Статистички подаци који се прикупе на овај начин укључују податак о томе колико особа носи заштитне маске приликом свакодневне вожње париским јавним превозом.

Подаци се обнављају у петнаестоминутним интервалима, а систем укључује посебан чип који се додаје ЦЦТВ камерама и служи за процесирање видеа у реалном времену.

У Француској је тренутно на снази правилник који прописује обавезно ношење заштитних маски у јавном превозу, а казна за оне који не носе маску износи 135 евра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана