Пандемија повећала конзумацију алкохола у Словенији

ГС
Foto: гс

ЉУБЉАНА- Пунољетни Словенци у просјеку попију 38 литара вина, 93 литра пива и три литра ликера сваке године, показало је најновије истраживање, што је Словенију сврстало међу нације које највише пију у Европи.

 Показало се да скоро сваки други Словенац пије прекомјерно, да се четвртина младих старих 17 година напија сваке недјеље, као и да је пандемија корона вируса знатно повећала конзумацију алкохола и испијање пића код куће.

Истраживање је спроведено између априла и јула прошле године и оно је разоткрило да је у 19 држава Европске уније повећана просјечна конзумација алкохола.

Како се наводи, алкохол је још увијек "стални проблем" словеначког друштва и један од три највећа проблема јавног здравља. Због тога је Институт за јавно здравље са групом експерата покренуо Сопа пројекат, који предводи психолог Тадеја Хочевар, а који је најавио спровођење мјера за престанак прекомјерне конзумације алкохола. Психолог Матеја Маркл каже да је проблем што је алкохол лако доступан свима и што постоји велика толеранција према њему.

"Они који имају проблем са алкохолом и који су постали зависни нису свесни тога. Током пандемије доста смо радили од куће, а знамо шта се дешавало иза затворених врата са конзумацијом алкохола. Када су затворени барови људи су се приватно забављали и окупљали", закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана