Пад акција у Европи због инфлације

Танјуг
Foto: Илустрација

Европске акције су пале данас јер је бојазан од раста инфлације због повећања цијена робе угушила оптимизам да ће вакцинација погурати економски опоравак.

Паневропски индекс СТОКС 600 потонуо је за 0,7 одсто на трговању до 8:10 часова по средњоевропском времену, предвођен падом технолошких компанија и акција предузећа из прехрамбеног сектора, извештава Ројтерс.

Њемачки референтни индекс акција ДАКС је забиљежио највећи пад у односу на остале европске берзе, од чак 1,1 одсто.

Индекс Лондонске берзе ФТСЕ 100 ослабио је за 0,4 процента, будући да британски премијер Борис Џонсон прави план за излазак земље из блокаде ковид-19 у жељи да постепено поново отвори угрувану економију.

Европски комесар за економију Паоло ентилони најавио је да ће Европска унија наредних недјеља одлучити да ли да продужи суспензију својих прописа о лимитирању буџетског дефицита (3,0% БДП-а) и јавног дуга (60% БДП-а), познатим као Пакт за стабилност и раст.

Инвеститори такође ишчекују говор председнице Европске централне банке, Кристин Лагард, о стабилности, економској координацији и вођењу ЕУ који треба да одржи касније током дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана