Ово су државе у које можете путовати иако нисте вакцинисани

ГС
Foto: Илустрација

У јеку пандемије коронавируса многе државе у свијету су одлучиле странцима дозволити улазак у државу само уколико су потпуно вакцинисани, међутим неке државе су одлучиле отворити своје границе и за оне који имају само негативан ПЦР тест.

Државе које ћемо вам навести у наставку од странаца не траже да буду потпуно вакцинисани како би ушли у земљу без одласка у карантин. Оно што је њима битно је негативан ПЦР тест уз различите варијације додатних услова за улазак.

Значајно је напоменути и да су ово правила која важе тренутно те да су подложна честим промјенама у зависности од епидемиолошке ситуације. Због тога је увијек најбоље да позовете амбасаду државе у коју идете или Министарство вањских послова БиХ прије путовања, како бисте се детаљно информисали о свим условима за улазак.

Многе земље у свијету имају и своје листе ризичних земаља за које одређују посебна правила, што је такођер потребно провјерити приликом путовања.

Хрватска

Невакцинисани путници у Хрватску могу ући с негативним тестом на антиген (не старијим од 48 сати) и ПЦР тестом (не старијим од 72 сата), као и с потврдом о преболијевању коронавируса у посљедњих осам мјесеци.

Међутим, осим тога, да бисте ушли у Хрватску морате имати попуњен онлине образац о боравку, односно потребна вам је гаранција о резервацији смјештаја.

Словенија

У Словенију, уколико нисте вакцинисани, можете ући с негативним ПЦР тестом (не старијим од 48 сати) или брзим антигенским тестом (не старијим од 24 сата), али морате доставити и попуњен образац за дигитални локатор путника.

Осим тога, уколико имате доказ о томе да сте преболовали вирус у посљедњих шест мјесеци, а најраније прије 10 дана, улазак ће вам бити дозвољен без одласка у карантин.

Португал

Португал је у септембру промијенио правила за улазак у државу па је странцима дозвољено да уђу с негативним тестом на коронавирус. ПЦР тест мора бити направљен у периоду од 72 сата прије уласка, а антигенски најдуже 48 сати прије уласка у државу.

Уколико планирате ући у Португал с негативним тестом на антиген, морате бити сигурни да он испуњава стандарде Европске уније, односно да је признат у земљама ЕУ.

Међутим, када дођете у ову земљу, на неким јавним мјестима ће вам можда тражити доказ о вакцинацији како бисте могли присуствовати.

Грчка

С обзиром на то да петина грчке економије овиси о туризму, очекивано је да ова популарна дестинација не уводи оштра правила за улазак у земљу. Стога, невакцинисани путници могу прећи границу с доказом о негативном ПЦР тесту издатом у року од 72 сата од доласка или доказом о негативном брзом тесту на цовид из овлаштене лабораторије, а тест мора бити урађен у року од 24 сата прије доласка на границу. Тест је потребан свим путницима старијим од пет година.

Осим тога, сви морају попунити образац за лоцирање путника прије путовања.

Могуће је и да ћете при доласку у Грчку бити подвргнути насумичном тестирању како бисте потврдили да нисте заражени. Нјихова влада препоручује да се тестирате два и четири дана након доласка у Грчку, међутим то нико не прати, нити се проводи, пише Индепендент.

Кипар

Невакцинисани путници могу ући на Кипар с негативним ПЦР или антигенским тестом не старијим од 72 и 24 сата. Осим тога, након доласка у земљу морате платити још један ПЦР тест (кошта од 15 до 19 еура) и бит ћете у изолацији док не буду готови резултати теста, што не би требало трајати дуже од три сата.

Дјеца млађа од 12 година су изузета од правила тестирања.

Невакцинисани посјетиоци Сјеверног Кипра морају ићи пет дана у карантин.

Турска

Турска прихвата негативан ПЦР тест направљен 72 сата оприје доласка, као и антигенски тест узет у периоду од 48 сати прије доласка у државу. Уколико сте преболовали коронавирус у протеклих 180 дана од доласка у земљу, одлазак у карантин неће бити потребан, као ни потврда о вакцинацији.

Дјеца млађа од 11 година не морају имати ни тест, а ни потврду о вакцинацији или преболованом коронавирусу.

Сви посјетитељи такођер морају попунити одређени онлине формулар и то најкасније 72 сата прије доласка у земљу.

Ирска

Од 6. јануара невакцинисани посјетиоци у Ирску могу ући с негативним ПЦР тестом, који није старији од 72 сата, али морају попунити и образац за лоцирање путника прије поласка.

Дјеца до 11 година су изузета од тестирања.

Ирска влада савјетује путницима и да наредних пет дана од доласка у земљу сваки дан раде брзе антигенске тестове, који се могу набавити у апотекама.

Дубаи (УАЕ)

Ако желите посјетити Дубаи, дефинитивно не морате бити потпуно вакцинисани. Сви који долазе у овај град морају показати негативан ПЦР тест, који није старији од 48 сати. Осим тога, посјетиоци Дубаија морају своје податке регистровати у њиховој апликацији Цовид-19 ДXБ те попунити здравствену декларацију и образац за карантин.

Дјеца млађа од 12 година и дјеца с тешким и умјереним инвалидитетом су изузета од захтјева за тестирање.

Важно је напоменути да у сусједном Абу Дхабију невакцинисани путници ипак морају у 10-дневни карантин по доласку, гдје ће бити тестирани сваки дан до истека карантина.

Мексико

Током пандемије, Мексико је држава која је све вријеме имала "најопуштенија" правила за путовања. Да бисте отишли у Мексико потребно је попунити образац здравствене декларације те скенирати QР код који се генерира по доласку у земљу.

Тренутно не постоји ни захтјев за негативан ПЦР тест, а није потребан ни карантин по доласку. Оно што је могуће да ће вам царински службеници тражити је доказ о резервацији смјештаја, као што је то случај с Хрватском. Или ћете морати дати контакт информације док сте у земљи.

Доминиканска Република

Ова карипска нација допушта улазак невакцинисаним посјетиоцима који имају негативан ПЦР тест направљен у року од 72 сата прије путовања. Дјеца млађа од 7 година су изузета од овог захтјева.

Прије путовања потребно је попунити и изјаву о здравственом стању за Цовид Травеллер'с Хеалтх Аффидавит.

Египат

Египат прихвата негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата, као алтернативу за вакцинацију, док за дјецу млађу од 6 година ова правила не важе, односно није им потребна никаква потврда.

Туристи који долазе директно у обална подручја као што је Хургада морају платити тест по доласку на аеродром (30 УСД) и морају се самоизолирати у хотелу док не добију негативан резултат, што траје у просјеку од 12 до 24 сата.

Костарика

Невакцинисани туристи Костарике, у доби од 18 година и више, могу ући без цовид теста или одласка у карантин, али морају купити полису осигурања цовид-19, која испуњава захтјеве земље.

Полиса би требало да важи током цијелог периода боравка у земљи, а изузетак су путници у транзиту, чији је минималан рок важења полисе пет дана, а која покрива минималне медицинске трошкове изазване коронавирсом те трошкове смјештаја у карантин, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана