Ови вулкани су најопасније темпиране бомбе на планети

ГС
вулкани
Foto: Танјуг | вулкани

Шест и даље активних вулкана могло би да блокира свијет или потпуно измијени временске прилике и начин на који функционишемо.

Вулкан Мауна Лоа на Хавајима пробудио се у понедељак и еруптирао послије готово 40 година. Као највећи активни вулкан на Земљи, Амерички геолошки институт рангирао га је на црвеном/упозоравајућем нивоу и рекао да су у близини врха видљиви бројни токови лаве.

Иако се чини да је ова конкретна ерупција обуздана, други вулкани широм света могли би да представљају већу опасност уколико буду еруптирали. Британски недељник "Nature" објавио је да би огромна ерупција могла да има разорне ефекте на „транспорт, храну, воду, трговину, енергију, финансије и комуникације у нашем глобално повезаном свијету".

Догађај овог обима „нагло би промијенио услове, неуједначено утичући на временске прилике, падавине и температуру", додаје се у чланку часописа, а наредних шест других вулкана могли би да доведу до тога.

Катла (Исланд)

Уколико би се Катла, која је посљедњи пут еруптирала 1918. године, њена ерупција би могла да буде чак 10 пута него она код оближњег Ејафјадлајекидла, који је експлодирао 2010. године, наневши милијарде долара економске штете и оставивши милионе путника на цједилу.

Катлинин пепео отишао би више у ваздух и ширио би се по већим подручјима Европе дужи период, са много разорнијим ефектима на ваздушни саобраћај и економску трговину. Ерупција би могла да врати европску економију, а можда чак и свјетску, назад у тешку рецесију или депресију.

Вјероватноћа да би до ерупције могло да дође прилично је висока. Два вулкана, удаљена само 19 километара, имају тенденцију да еруптирају у тандему, а Катла мало касни у односу на свој 80-годишњи циклус.

Кумбре Вијеха (Ла Палма, Канарска острва)

Вулкан Кубре Вијеха последњи пут је еруптирао прошле године, а амерички и британски научници су 2001. године упозорили да би његова велика ерупције могла да изазове пад цијелог западног бока вулкана у море, стварајући „мега-цунами" у Атлантику.

Путујући брзином од 800 километара на сат, он би збрисао Флориду, приобални Бразил и делове Европе таласима високим до 50 метара.

Научници кажу да је "вјероватноћа велике ерупције из године у годину све мања", али да свеједно треба предузети припреме с обзиром на потенцијално катаклизмичну штету која би могла бити нанесена.

Везув (Италија)

Чувен по томе што је са мапе свијета уклонио Помпеје и Херкуланеум 79. године нове ере, Везув би данас направио много већу штету.

У близини вулкана живи око три милиона људи, од којих 600.000 у „црвеној зони". Ерупција би убила најмање 8.000 људи и проузроковала штету вриједну више од 24 милијарде долара, која је Везув прогласила за најопаснији вулкан у Европи.

Пепео би променио временске прилике на цијелом континенту, а област Напуља преобразио у „беживотној пустињи".

Посљедња ерупција забиљежена је 1944. године, а научници кажу да Везув већ касни са наредном очекиваном ерупцијом.

Попокатепетл (Мексико)

Трећи по висини активни вулкан на северној хемисфери, Попокатепетл, налази се само 65 километара западно од Мексико Ситија и његових 18 милиона становника и 48 километара источно од Пуебле, града од два милиона становника.

Велика ерупција могла би да изазове смртоносна клизишта у насељеним долинама испод и да убије неколико хиљада људи.

Послије 80-годишњег периода мировања, Попокатепетл је годинама имао периодичну сеизмичку активност, са двије експлозије које су се догодиле у септембру 2022.

Тамбора (острво Сумбава, Индонезија)

Тамбора је еруптирала на спектакуларан начин 1815. и промијенила временске прилике широм свијета, узрокујући „мразеве у Италији у јуну и сњегове у Вирџинији у јулу, као и неуспјех усјева у огромним дијеловима Европе и Америке".

Експлозија је директно убила више од 71.000 људи, а много више узрокујући глад и болест.

Тамбора је и даље активна и, с обзиром на њену историју и 222 милиона становника Индонезије, пажљиво се прати. Последња ерупција је забалежена 1967.

Јелоустонска калдера (Сједињене Америчке Државе)

До посљедње ерупције дошло је прије 640.000 година, а када би Јелоустонска калдера, или „супервулкан" у Националном парку Јелоустон поново еруптирао, учинио би огроман дио Сјеверне Америке, од Ванкувера до Оклахома Ситија, ненастањивим.

То би имало несагледиве људске и економске посљедице. Посљедња ерупција сличне величине, прије 73.000 година на Суматри, гурнула је цијелу планету у деценијску вулканску зиму и готово уништила људску расу.

Геолози виде знаке да би се ускоро могло да дође до велике ерупције, иако би „ускоро" могло да значи хиљадама година од сада.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана