Отворен музеј у Мосулу који је ИСИЛ развалио до темеља

Танјуг
Отворен музеј у Мосулу који је ИСИЛ развалио до темеља

МОСУЛ- Познати ирачки музеј у Мосулу који су припадници Исламске државе демолирали и опљачкали 2016. године, данас је поново отворен за посјетиоце.

Музеј у Мосулу, другом по величини граду у Ираку, је дом бројних скулптура ирачког умјетника Омера Каиса, које се налазе у обновљеној краљевској дворани за пријем гостију, пренио је Дејли мејл.

ИД освојила је Мосул 2014. године, када је ирачка војска потучена у кратком временском периоду, чиме је ова терористичка група постала главна оружана сила на Блиском истоку, али не задуго, пошто је три године касније уништена, додаје Дејли мејл.

Музеј је био једна од првих мета ИД у Мосулу, јер су терористи сматрали да артефакти представљају лажне богове и идоле.

Многе реликвије датирају из доба Сумера, који су били једна од првих цивилизација у људској историји, а живјели су на обалама ријека Тигар и Еуфрат прије око 3.000 година.

Растурене скулптуре, грнчарија и клинеписне табле датирају из доба Сумера и сматрале су се дијелом "непроцјењивог поглавља за развој човјечанства", додаје се у тексту Дејли мејла.

Кустоси раде на томе да музеју врате некадашњу славу, откако су га поново заузеле ирачке војне јединице уз помоћ коалиције предвођене Америком, 2017. године.

Музеј је био на кратко отворен у јануару 2019. године, током изложбе "Повратак у Мосул", али је већи дио зграде био затворен, јер се радило на обнављању.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана