Отворен Исусов гроб, археолог поручио да му клецају кољена VIDEO

Г.С.
Отворен Исусов гроб, археолог поручио да му клецају кољена VIDEO

Научници су, први пут након два вијека, отворили мјесто за које хришћани вјерују да се налази гроб Исуса Христа у Цркви Светог гроба у Јерусалиму.

Исусов гроб, односно неколико метара високу и широку мраморну едикулу, већ неколико деценија од распадања штити метална структура. Она држи на окупу мраморне блокове које су нагризле временске неприлике и утицај хиљаде ходочасника и туриста.

Историјским радовима сведочио је фотограф агенције АФП и снимио фотографије мјеста на ком се по вјеровању налази стијена испод које је је положено Исусово тијело 33. године. Мраморна плоча која прекрива гроб била је померена на три дана због обнове и археолошке анализе.

То је било први пут да је мраморна плоча помјерена од најмање 1810. године, када су спроведени задњи радови због пожара у базилици, а можда и раније, рекао је отац Самуилио Егојан из Јерменске Цркве, једне од конфесија која управља базиликом.

Исусова слика може се видјети у уском дијелу простора испод плоче. Пронађени су и неки материјали који су анализирани. За обнову су били задужени грчки стручњаци, а процес је за потребе документарног филма снимала Национална Географија.

– Отварање гроба омогућиће стручњацима јединствену прилику да испитају оригиналну подлогу најсветијег мјеста хршћанства – објавила је тада та медијска кућа. “Морам признати да су ми клецала колена”, рекао је Фред Хиберт, стални археолог Националне Географије.

Едикула, која се налази под куполом цркве подигнуте на мјесту гдје је, по хршћанској традицији, била пећина у коју је положено Исусово тијело, биће током обнове растављена и поново састављена. Само су изузетно слаби или сломљени делови били замењени, а мраморне плоче су очишћене и конзервисане, а структура која их подупире учвршћена. Радове су финансирале три главне хршћанске деноминације које управљају базиликом Светог гроба (католици, православци и јерменски хршћани).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана