Отворен гроб свештеника на основу тезе да је Кристофер Колумбо из Галиције

Анадолија
Отворен гроб свештеника на основу тезе да је Кристофер Колумбо из Галиције

МАДРИД – Ексхумирани су посмртни остаци свештеника из Галиције, на сјеверу Шпаније, укопаног 1496. године како би били подвргнути ДНК анализи, а у сврху истраге о поријеклу истраживача Кристофера Колумба.

Званични подаци показују како је Колумбо рођен 31. октобра 1451. године у Ђенови, у Италији, али постоје недоумице да ли је Талијан, Шпанац или Португалац.

Поједини кругови на основу теорија заснованих на документима из Галиције, вјерују како би свештеник Сохан Марино де Сотомајор, укопан у 15. вијеку у цркви Сан Мартино де Собран у Вилагарсији могао бити у сродству с Колумбом.

Сотамаиоров гроб је уз дозволу издату на основу истраживања Удружења Коломб Галего и Универзитета у Гранади отворен 21. новембра ове године.

Посмртни остаци су извучени испод надгробног споменика тешког двије тоне како би се урадила испитивања на потврђивању тезе њемачког антрополога и шпанског археолог да Колумбо потиче из Галиције.

Посмртни остаци ће бити упоређени и с посмртним остацима особа пронађених током ископавања у дворишту цркве у Понтедеври, а које би могле бити Колумбови рођаци.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана