Откривено поријекло најсмртоносније пандемије у историји човјечанства

G.S.
Foto: artnews

Међународни тим стручњака открио је поријекло најсмроносније пандемије у историји човјечанства која је однијела десетине милиона живота у Европи, Азији и сјеверној Африци.

Средином 14. вијека избила је најсмроноснија пандемија куге у историји човјечанства од које је човјечанству требало два вијека да се опорави. Упркос великим напорима научници нису до сада успјели да утврде одакле је тачно бубонска куга почела да се шири, пише ББЦ.

Нове анализе указују да је зараза почела на територији данашњег Киргистана у централној Азији, негдје у четвртој деценији 14. вијека, након чега се проширила преко остатка Азије у Европу и сјеверну Африку и однијела између 75 и 200 милиона живота.

Истраживачки тим са Универзитета у Стирлингу у Шкотској, њемачког Института Макс Планк и Универзитета у Тубингену анализирао је древне узорке ДНК из зуба костурова на гробљима близу језера Исик Кул у Киргистану.

Подручје су одабрали након што су из других извора утврдили велики скок умрлих 1338. и 1339. - неколико година прије избијања пандемије.

Марија Спироу са Универзитета у Тубингену каже да је тим секвенцирао ДНК из седам костурова.

Зубе су анализирали јер садрже крвне судове и постоје велике шансе да се утврди постојање патогена из крви који су узроковали смрт.

Стручњаци су успјели да пронађу трагове узрочника куге, бактерије Јерсиниа пестис, у три од седам узорака.

Историчар Филип Славин са Универзитета у Стирлингу истиче да је ово веома значајно откриће.

"Наша студија је одговорила на једно од највећих и најфасцинантнијих питања људске историје и утврдила када и гдје је почела најсмроноснија пандемије у људској историји", навео је Славин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана