Откривени нови детаљи Путинове прошлости

Агенције
Откривени нови детаљи Путинове прошлости

Предсједник Русије Владимир Путин открио је да је командовао артиљеријским батаљоном у совјетском периоду. Тај детаљ до сада није био познат јавности.

Он је то рекао приликом посјете Санкт Петербургу у понедјељак, гдје је и повукао полугу на топу, који је затим запуцао с тврђаве преко ријеке Неве.

"Чин поручника добио сам кад сам био артиљерац, командовао сам артиљеријским батаљоном... калибра 122 милиметра", рекао је тада Путин, преноси "Гардијан".

Приликом ове посјете Путин није открио више детаља из своје прошлости, а један од званичника му је честитао на "дивном" топовском пуцњу.

У Путиновој званичној биографији се не наводи да је добио чин поручника, нити да је командовао артиљеријским батаљоном.

Према подацима из Кремља, Путин се придружио КГБ-у одмах након дипломирања на Правном факултету на Државном универзитету у Лењинграду 1975. године.

Путин је провео 16 година у совјетској обавијештајној служби, гдје је напредовао до чина потпуковника прије распада Совјетског савеза 1991. године. Међутим, сви радно способни студенти на совјетским универзитетима морали су да прођу војну обуку, након чега су добили чин резервног официра, па се претпоставља да је Путин говорио о томе.

Ова сазнања објављена су убрзо након што је откривена његова стара идентификацијска картица у архиви Штазија. Путин је служио као официр КГБ-а у Дрездену осамдесетих, а Кремљ није ни потврдио ни демантовао да је данашњем руском предсједнику издата Штази картица. Мало је поузданих информација о Путиновом раду у Дрездену, а као једна од могућности спомиње се да је можда био задужен за регрутовање странаца који студирају или раде у граду. Познато је да је Путин радио у контраобавијештајним службама током својих КГБ дана. Неки извештаји тврде да су његове дужности у КГБ-у укључивале надзор совјетских политичких дисидената, али то никада није потврђено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана