Откривена најстарија шума на свијету

Agencije
Откривена најстарија шума на свијету

Доказ о најстаријој шуми на свијету, која датира још од прије 385 милиона година, откривен је у напуштеном каменолому у америчкој савезној држави Њујорк, показује нова студија објављена у часопису "Карен Бајолоџи".

Фосилизирано коријење, трагови древног крајолика, припадало је дрвећу са стаблом и лишћем, слично ономе што и данас видимо, пише у студији, преноси ЦНН.

Налаз је откривен у мјесту Каиро, око 60 километара јужно од Олбанија. Досад су научници сматрали да је најстарија фосилизирана шума у Гилбои, такође у Њујорку, али ова у Каиру је два или три милиона година старија и знатно се разликује.

Званичник Државног музеја Њујорка први је уочио велику структуру у облику коријена на дну каменолома.

Кристофер Бери, коаутор студије и палеоботаничар на Универзитету Кардиф у Великој Британији, рекао је за ЦНН да је био помало скептичан кад је први пут посјетио налазиште. Сматрао је да би то могло бити модерно дрво које је израсло у стијени и касније било уклоњено. Након поближег прегледа узорака тла, истраживачи су брзо потврдили да се ради о отиску нечег много старијег, пренио је портал Индеx.хр.

Екипа научника пажљиво је уклонила слој земље, помно мапирајући изванредно откриће. Претпоставља се да је катастрофална поплава убила већину дрвећа у шуми, али је сачуван коријенски систем. У близини највећих стабала пронађени су чак и фосили риба.

Ово откриче омогућава увид у велико транзиционо раздобље планете из свијета без шума у свијет који је покривен шумама, сматра Бери.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана