Откривен непознати диносаурус, као Т-рекс са бољим слухом

Танјуг
Foto: nativenewspost.com

БУЕНОС АЈРЕС- Палеонтолози у Аргентини идентификовали су раније непознату врсту диносауруса која је својим огромним канџама, моћним угризом и оштрим слухом ловила плен у Патагонији пре 80 милиона година.

Остаци ове животиње, који укључују савршено очувану цијелу лобању, случајно су откривени у Бахо де ла Карпа у Аргентини 2015, а она је названа „Llukalkan aliocranianus”, преноси CNN.

Наводи да „Llukalkan” на језику аутохтоног народа Мапуче значи „онај који изазива страх”, а алиоцранианус је на латинском „необична лобања”.

Овај диносаурус је дио породице Абелисауриди, створења које би по изгледу подсјећало на Тираносауруса, али га издваја управо необично кратка и дубока лобања, са великим нереванинама и роговима.

Био је најмање пет метара дугачак, отприлике величине слона, а лутао је Патагонијом и другим областима праисторијског јужног потконтинента Гондване, укључујући Африку, Индију, Антарктик, Аустралију и Јужну Америку.

Према истраживању објављеном у уторак у „Journal of Vertebrate Paleontologi”, његова најизразитија карактеристика је мали синус испуњен ваздухом у зони средњег уха, који до сада није виђен ни код једног другог абелисаурида.

То значи да је „Llukalkan aliocranianus” вјероватно чуо другачије, а вјероватно и боље од других абелисаурида, који су имали слух налик модерним крокодилима.

“Посебност овог диносауруса је што има шупљине у предјелу ушију које други абелисауриди нису имали, што би могло дати овој врсти другачије способности, можда и већи опсег слуха. То је, заједно са њеним изоштреним осећајем мириса, могло да пружи велике могућности за предатора ове врсте”, рекао је Федерико Жианекини, палеонтолог са Националног универзитета у Сан Луису у Аргентини који је водио ово истраживнаје, за CNN.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана