Отказан Српски новогодишњи концерт у Бечу

Танјуг
Foto: Танјуг/промо

БЕЧ- Управни одбор српског друштва "Просвјета" у Бечу одлучила је крајем 2020. године да се јубиларни, десети Просвјетин Српски новогодишњи концерт у Бечу ипак помјери за сљедећу годину, иако је програм био спреман, али познате околности нису дозволиле да се програм одржи.

Важна актуелност је и та да је у продукцији СПКД "Просвјета" из Беча, у припреми документарни филм о рушењу конака манастира посвећеном Светом Василију Острошком на Бриској гори код Улциња.

Значајни српски и интернационални умјетници, гдје спадају примадона београдске опере - Драгана дел Монако и свјетски успјешна пијанисткиња Наташа Вељковић, били су спремни за Новогодишњи концерт, који је био планиран да се изведе 13. јануара од 19 сати у Свечаној сали Магистрато трећег бечког округа Монтаг.

"Свима нам је жао, много рада је уложено у припрему, посебно јер је овај концерт требао бити јубиларан", изјавио је Срђан Мијалковић, предсједник Просвјете.

"Била је то прилика и да се подсетимо ранијих концерата и успостављања и стварања ове важне традиције бечких Срба, која је свих ових година успешно представљала нашу врхунску културу, уметност, музичку традицију, али и истакла вишевековно присуство Срба у Аустрији", подвукао је Мијалковић.

Предсједник је навео да је "Просвјетина школа српског језика" и даље успјешна, као и рад "Просвјетиног клуба младих уметника", које представљају перјанице у овом тешком времену.

Иако је протекле године много тога морало да се откаже, а да су тешкоће изазване ковидом 19 тешко погодиле и успориле рад Просвјете, ипак је одржано неколико успјешних онлајн активности, од којих издвајају предавање "Српски ратни заробљеници у Угарској" и "Виртуелну Недељу поезије" Просвјетиног клуба младих умјетника, која је привукла пјеснике из цијелог региона.

Са друге стране, нови документарни филм о рушењу конака манастира код Улциња означава почетак пројекта "Обновимо светиње", чије су припреме започете у новембру 2020.

Филм се реализује по благослову епископа аустријско-швајцарског Андреја и оца Бенедикта, игумана манастира Михољска Превлака, по жељи покојног митрополита Амфилохија.

Идеја пројекта је да се укаже на потребу за обновом светиња у Црној Гори, које су биле угрожене од стране бивших власти и тако их сачувати за будућност, а једна од тих светиња је и манастир Светог Василија Острошког, на Бриској гори код Улциња.

Читав пројекат су покренули чланови Просвјете Младен Еркић, Цвијетин Смиљић и Иван Поповић када су се прошлог лета вратили из Црне Горе гдје су посјетили манастир.

За потребе документарног филма, чланица Просвјете Весна Шпирић је написала пјесму "Божји знамен" којом је успјела да на инспиративан начин опише крст и страдање ове светиње, лепоту манастира и духовности које монахиње у себи носе, и на крају наду у боље сутра јер, "рука Светог Василија манастиру враћа свијетлост, штити га за сва времена".

Извођач те пјесме је музичар Данијел Тасић, а нумера је снимана у студију Саше Јоксимовића из Беча.

У документарном филму у припреми гледаоци ће видети све о обнови манастира, монахињама које душу дају за манастир, о рушењу конака поред манастира од стране бившег црногорског режима, као и важности и потреби да се манастир обнови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана