Отишли у рат са 80 војника - вратили се са 81

Г.С.
Отишли у рат са 80 војника - вратили се са 81

Лихтенштајн је мала земља - четврта најмања држава у Европи и шеста најмања на свијету, која почива на обалама Рајне између Швајцарске и Аустрије. Одатле нам долази једна мање позната, али ипак забавна прича, зачињена трунком мистерије.

Успјели су да остану неутрални (и тиме у великој мјери избјегну губитке) у оба свјетска рата. Чак је 1943. године кнежевина отишла толико далеко да је забранила нацистичку странку. У то вријеме нису имали ни војску, пошто су је потпуно расформирали 1868. године.

Ипак, прича о посљедњој стражи лихтенштајнске војске из 1866. године остаје позната из два разлога - прво, нису имали ниједну жртву, јер су избјегли све борбе. Друго, отишли ​​су са 80 војника - и вратили се кући са 81.

Шта се десило?

Током Аустријско-пруског рата 1866. године, Лихтенштајн је послао војску од 80 људи да чува пролаз Бренер између Аустрије и Италије, док је резерва од 20 људи остала иза њих.

Мада је војска, у случају нужде, требало да брани територију од напада Италијана, портал War Histoty Online пише како “заиста није требало ништа друго да раде, само да сједе у прелијепим планинама, пију вино и пиво, пуше на лулу и лагано проводе вријеме”.

Међутим, Битка код Кениграца ријешила је рат, Пруси су побједили, а војници Лихтенштајна кренули су полако кући. Међутим, када су се вратили, било их је за један више - 81 војник дошао је назад.

Ко је био “вишак”?

Како преноси The World at War, аустријски официр за везу је био “мистериозна особа” која се придружила војсци.

Са друге стране, Лоунли планет пише како су војници Лихтенштајна нову особу у својој групи називали “италијанским пријатељем”, док има и извора који говоре о томе како је у питању дезертер неке војске.

Ниједна од ових прича није потврђена, али ниједна није ни оповргнута. Ако икада и сазнамо истину, то ће вјероватно покварити цијелу причу, као што то често бива.

У међувремену, Лихтенштајн је постао мала успјешна земља - која до данас још нема војску, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана