Отишао с посла два минута раније – и због тога добио отказ

ГС
Foto: Илустрација

Шеф фирме у бечком Новом Месту дао је отказ свом раднику јер је с посла отишао два минута раније.

Шеф је свог запосленог сачекао на паркингу и обавијестио га о отказу, преноси Пословни дневник.

Како пишу аустријски медији, радник је био инжењер продаје за високотехнолошку компанију. Будући да је више пута био ангажован и за техничку подршку, једва да му је остало времена за његов прави задатак, односно бригу о клијентима.

На проблем је упозорио шефа компаније, али му је речено да може радити и прековремено, а ако то не успије, на своје клијенте може пазити у слободно вријеме. Десет сати прековременог мјесечно је ионако "нормално".

До тада је, међутим, тај радник већ одрадио више од 130 сати прековременог рада. Када је исти дан, на крају уобичајеног радног времена у фирми, радник отишао у куповину у најближи супермаркет, на паркингу га је дочекао шеф који га је на мјесту обавијестио о отказу уз образложење да се с посла одјавио већ у 16:28, дакле 2 минута прерано.

Поврх тога, директор фирме је захтијевао моментално враћање кључа службеног аутомобила. Није се обазирао на ријечи запосленог да се у возилу још налазе личне ствари.

Без аутомобила и без цента да купи бар аутобуску карту, потпуно збуњени радник морао је сат и по да чека да дође његова дјевојка да га покупи. Одмах је контактирао Радничку комору у бечком Новом Месту. Међутим, интервенција код послодавца због неоправданог отказа није успјела. Фирма је чак уложила приговор на интервенцијско писмо, преноси Б92.

Тако је случај завршио пред радним и социјалним судом, за што је АК ​​Доња Аустрија дао мушкарцу бесплатну правну заштиту да поднесе тужбу против отказа.

“Преплата колективног уговора није карта која омогућава да се може слободно располагати запосленима. С платом је надокнађено само шест прековремених сати мјесечно”, каже председник АК Доња Аустрија и председник ÖGB Доња Аустрија Маркус Визер.

Тек прије усмене расправе директор је схватио да губи спор са својим ставом. Зато се обвезао да плати заостали прековремени рад и отпремнину од 8.370 евра која је тражена као посљедица неоправданог отказа, пише Феникс Магазин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана