Остаци посљедњег тасманијског тигра пронађени у ормару након 85 година

Kliks
Foto: Ilustracija

Тасманијски тигар је угинуо у заробљеништву у зоолошком врту у Хобарту 1936. године, а његово је тијело предано локалном музеју. Али шта се касније догодило с његовим костуром и кожом била је мистерија.


Тасмански музеј и умјетничка галерија изгубили су траг остацима и вјеровало се да су одбачени. Ново истраживање је открило да су све вријеме били у музеју, очувани, али не и правилно каталогизирани.

"Годинама су многи музејски кустоси и истраживачи безуспјешно тражили његове остатке, будући да није забиљежен материјал тасманијског тигра који датира из 1936. године", рекао је Роберт Педл, који је 2000. године објавио књигу о изумирању врсте.

Али он и један од кустоса музеја пронашли су необјављен извјештај таксидермиста, што је потакло преглед музејских збирки. Нестали женски примјерак пронашли су у ормару на едукацијском одјелу музеја.

 

Ношен је по Аустралији као путујућа изложба, али особље није знало да је то посљедњи тасманијски тигар, рекла је  Катрин Медлок за АБЦ.
"Одабрана је јер је била најбоље сачувана у колекцији. Тада су мислили да ова животиња и даље постоји у дивљини", казала је Медлок, те додала да су кожа и костур сада су изложени у музеју у Хобарту.
Вјерује се да је тамсманијски тигар лутао Аустралијом, а њихова популација опала је због утјецаја људи.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана