Орка Лолита биће враћена на слободу послије више од пола вијека заточеништва

Танјуг
Foto: Агенције

ВАШИНГТОН- Орка названа Лолита, која је провела више од пола вијека у заточеништву у бетонском резервоару, хиљадама километара од Тихог океана гдје је некада слободно пливала, биће враћена на слободу.

Планирано је да се та, како је названа, "најусамљенија орка на свијету“ врати на слободу послије више од пола вијека у заточеништву након што је отргнута од мајке када је имала четири године.

Сада, као резултат изванредне сарадње између оних који су је држали у заточеништву и оних који су дуго водили кампању за њено ослобађање, планирано је да се врати у океан, објавио је Тајмс.

"Знам да жели да иде кући и знам да има ватру у себи и одлучност... ово је невјероватна прича", рекао је милионер филантроп који финансира ову акцију Џим Ирсаи.

Ирсаи, који је власник америчког фудбалског тима "Индијанаполис колтс", троши осмоцифрене суме да плати логистику и експертизу које су неопходне да припреме Лолиту за њено дуго путовање кући.

Ирсаи је рекао да се нада да ће у року од девет мјесеци Лолита бити пребачена у државу Вашингтон и пуштена у Пјуџет Саунд, гдје је ухваћена 1970. године током насилног хватања више од 80 орки.

Један број орки је угинуо док су се бориле да се ослободе џиновских мрежа раширених да их заробе.

Седам орки је продато у заробљеништво, а Лолита је једина преостала преживјела.

Лолита је деценијама била главна атракција у акваријуму у Мајамију, где је њен некадашњи сапутник, Хуго, угинуо када је ударио главом о бетонски зид, за шта стручњаци за орке кажу да представља самоубиство.

Лолита је повучена из акваријума прошле године по налогу америчког министарства пољопривреде.

Прича је слична са случајем орке Кеико, која је ухваћена у Атлантском океану 1979. године и продата морским забавним парковима на Исланду, у Канади и Мексику прије него што је враћена у море код Исланда 2002. године.

Кеико је живела слободно пет година прије него што је угинула од упале плућа, и та прича је била основа за филм "Слобода за Вилија" из 1993. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана