Оловни саркофази из римског доба откривени у Појасу Газе

Танјуг
Оловни саркофази из римског доба откривени у Појасу Газе

ЈЕРУСАЛИМ - Палестински радници у Појасу Газе пронашли су десетине древних гробова, укључујући два саркофага направљена од олова, на гробљу из римског доба, локалитету старом око 2.000 година, које археолози описују као највеће гробље откривено у Гази.

Радници су наишли на локацију прошле године током изградње стамбеног пројекта који је финансирао Египат у близини Џабалије, у северном појасу Газе. Од тада су екипе радиле на ископавању локације од 2.700 квадратних метара уз подршку француских стручњака.

Откриће 60 гробова на том мјесту у јануару означило је велики налаз, а тај број је сада нарастао на 135, преноси Асошиејтед прес.

 Рене Елтер, француски археолог који је водио ископавање, рекао је да су истраживачи проучили више од 100 гробова.

  -Све ове гробнице су скоро већ ископане и откриле су огромну количину информација о културном насљеђу као и о здравственом стању становништва и патологијама од којих је ова популација можда боловала - рекао је Елтер.

Он је представио саркофаге направљене од олова — један са китњастим листовима грожђа, а други са сликама делфина, напомињучи да је реч о "изузетним открићима".

Елтер је рекао да је тој територији потребан намјенски тим који ће надгледати археолошке активности у Гази.

-Газа се може похвалити мноштвом потенцијалних археолошких локалитета, али праћење сваког од њих, с обзиром на брз темпо развоја, није мали подвиг - додао је.

С обзиром на ријеткост оловних саркофага, палестински археолози попут Фадела Ал-Отула сумњају да су тамо сахрањене друштвене елите. Ал-Отул је рекао да се гробље вјероватно некада налазило у граду, будући да су Римљани постављали гробља близу градских центара.

Скелети откривени на локацији биће послати из Газе на додатну анализу, наводи Ал-Отул. Посмртни остаци би требало да буду враћени у Министарство за антиквитете и туризам које води Хамас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана