Октоберфест након двије године на јесен у стандардном формату

Танјуг
Октоберфест након двије године на јесен у стандардном формату

МИНХЕН - Октоберфест биће коначно одржан ове јесени након двогодишње паузе због корона вируса, најавили су данас организатори чувеног баварског фестивала пива.

Шеф популарне манифестације Клеменс Баумгертнер рекао да ће фестивал пива у Минхену бити одржан без икаквих пандемијских ограничења од 17. септембра до 3. октобра - Дана државности Њемачке, преноси АП.

„Визн ће бити се одржан онако како је то била пракса до 2019. године", рекао је он, користећи баварски колоквијализам за Октоберфест који се односи на велики травњак или мјесто гдје се догађају прославе уз алкохол.

Октоберфест је први пут одржан 1810. године у част вјенчања престолонаслиједника Лудвига од Баварске и принцезе Терезе, а отказиван је на десетине пута углавном због ратова и пандемија.

Додаје се да је у годинама прије избијања корона вируса, око шест милиона људи посјећивало годишње прославе, а многи од њих обучени у традиционалну баварску одјећу.

Како најављују организатори, ове године биће присутно 487 пивара, ресторана, рибљих и месних роштиља, продаваца вина и других пића, а радно вријеме биће и дуже него раније - од 9 сати до 22.30.

Кригла пива од једног литра коштаће између 12,60 и 13,80 евра ове године, што је повећање од око 15 одсто у односу на 2019, према званичној интернет страници Октоберфеста.

Типична баварска јела која се продају на Октоберфесту укључиваће специјалитете као што су "тањир за клање" са крвавицама, џигерицом и свињским трбухом; свињско печење са хрскавом кожурицом, кнедле од хљеба и киселог купуса, кришке печеног вола или динстаног рагуа од дивљачи са домаћом пастом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана