Огромна санта леда одвојила се од Антарктика

Танјуг
Огромна санта леда одвојила се од Антарктика

ЛОНДОН - Огромна санта леда површине 1.270 квадратних километара или око 20 пута већа од Менхетна, одвојила се од Антарктика, око 10 година након што је први пут примијећена пукотина на леденој плочи “Брант”.

Оваква одвајања ледених плоча су уобичајен дио циклуса поларних плоча и за сада нема доказа да су на ову појаву утицале климатске промјене, саопштили су истраживачи Британског центра за посматрање Антарктика.

Истраживачка станица БАС Хејли, која се налази на овој леденој плочи, неће бити погођена одвајањем јер су помјерили локацију прије неколико година у очекивању одвајања.

Тим од 12 људи у овој станици напустио је локацију средином фебруара јер је станица затворена током зиме када је потпуни мрак, а температура испод 50 степени Целзијуса.

“Свакодневно надгледамо ледену плочу користећи аутоматску мрежу високо прецизних ГПС инструмената који окружују станицу, они мјере како се ледена плоча деформише и креће”, рекла је професор Џејн Франсис, директор Центра.

Додала је да истраживачи користе напредне сателитске податке и слике ЕСА-е, НАСА-е и њемачког сателита ТерраСАР-Икс /Terra SAR-X/ за праћење активности на плочи.

Франсисова је навела да се овај велики ледени бријег сада може кретати у било ком смјеру.”Наредних седмица или мјесеци ова плоча може се покренути или се насукати и остати близу плоче Брант”, рекла је она, пренијела је “Раша тудеј”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана