Од моћне републике до туристичке краве музаре, Венеција први пут испод 50.000 становника

ГС
Foto: Илустрација/Пекселс

Преостали становници историјског центра Венеције страхују да ће постати „реликвије у музеју на отвореном“ у тренутку када се очекује да укупна популација падне испод 50.000 људи.

Некада срце моћне поморске републике, главно острво Венеције изгубило је више од 120.000 становника од 50-их година, усљед бројних проблема, од којих је главни масовни туризам због ког се свакодневно у граду налази много више туриста него становника.

Активистичка група „Венесија“, која већ годинама води кампању да се сачува историјско наслијеђе Венеције, помно прати пад броја становника којих тренутно има 50.011.

„Убрзо ће пасти испод 50.000 људи. Упозоравамо на ово годинама. Не желимо да се предамо, али ниједна администрација до сада није успјела да прекине тренд“, каже Матео Сечи, вођа „Венесије“.

Сечи је истакао да су они који су остали угушени економском машином која је фокусирана на туризам. Због тога су трошкови живота у граду високи, нема приступачних некретнина, а све услужне дјелатности су пребациле су се на продају сувенира.

„Туризам је мач са двије оштрице зато што зарађујете новац, а истовремено избацујете све активности потребне становницима и одузимате им простор у ком треба да се крећу“, навео је Сечи, описујући Венецију као „машину за штампање новца“.

Према његовим ријечима, потребне су „епохалне промјене“.

„Требају нам велике мјере попут оне да се дају јаке финансијске стимулације власницима некретнина који их изнајмљују домаћем становништву. Полако изумиремо, ускоро ћемо бити као реликвије у музеју на отвореном“, закључио је Сечи.

(РТС)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана