Од Ескима до Маора – аутохтони народи живе у 90 земаља широм свијета

ГС
Од Ескима до Маора – аутохтони народи живе у 90 земаља широм свијета

Широм свијета живи 476 милиона припадника домородачког становништва, у 90 земаља. Они чине мање од пет одсто свјетске популације, али и 15 одсто најсиромашнијих на планети. Говоре готово 7.000 језика и представљају 5.000 различитих култура. Од 1995. године сваког 9. августа обиљежава се њихов дан.

Ко су домороци

Организација Уједињених нација дала је радну дефиницију домородачког становништва, које се назива и староседелачким, урођеничким, аутохтоним:

"Аутохтони народи су они народи који имају историјски континуитет са друштвима која су постојала на територији ових народа пре инвазије и колонизације, и који себе сматрају различитим од осталих делова друштва које данас преовладава на тим територијама или њиховим деловима. 

Данас чине не доминантни део друштва и одлучни су да очувају, развијају и пренесу будућим генерацијама територије предака, и етнички идентитет, као основу њиховог континуираног постојања као народа, у складу са својим сопственим културним обрасцима, друштвеним установама и правним системом."

Живе у свим дијеловима свијета

Аутохтони народи живе у свим деловима света, у 90 земаља. То су, на пример, Евенки на Далеком Истоку, Ескими и Алеути у поларном делу Северне Америке и на Далеком истоку, Лапонци у Скандинавији и на Полуострву Кола, Маори на Новом Зеланду, Индијанци у Америци.

Иначе, аустралијски староседеоци сматрају увредљивим термин Абориџини, који се често користи за именовање свих аустралијских староседелаца.

Аутохтони народи били под пријетњом изумирања 

У резолуцији 61/295 Генералне скупштине УН од 13. септембра 2007. године забележено је да су аутохтони народи "били жртве историјске неправде настале због, између осталог, колонизације и њихове лишености својих земаља, територија и ресурса што им отежава спровођење, њиховог права на развој у складу са својим потребама и интересима".

Током колонизације света, која је почела у 15. веку и трајала све до 20. века, већина аутохтоних народа, а нарочито малобројних аутохтоних народа света, испоставило се, била је под претњом изумирања.

У жижу јавности је претходних дана дошло извињење папе Фрање канадским староседеоцима, који су до половине 20. века били одвођени у резиденцијалне школе, како би били асимиловани.

Живот у сиромаштву

Домородачко становништво чини чак 15 одсто најсиромашнијих на планети, подаци су Уједињених нација. 

Чак 47 одсто запослених нема образовање, у поређењу са 17 одсто људи који нису домороци. Овај јаз је још већи када су у питању жене. 

Три пута је већа вероватноћа да ће неко од припадника домородачког становништва живети у екстремном сиромаштву.

Жене у фокусу ове године 

Ове године се Светски дан домородачког становништва обележава са фокусом на жене, које имају кључну улогу у очувању и преношењу традиционалних знања и вештина.

УН наводе да жене представљају чуваре природних ресурса и знања, али да многе преузимају и водећу улогу у одбрани земље и заступању колективних права староседелаца.

Ипак, жене су често жртве дискриминације на основу пола, класе, етницитета, социоекономског статуса.

Жене староседеоци имају ограничен приступ образовању, здравству, запошљавању, политичком животу, жртве су породичног и сексуалног насиља.

Оне често немају своје политичке представнике, на њих негативно утичу одлуке које се доносе управо у њихово име и пречесто су жртве дискриминације и насиља, наводе Уједињене нације на свом сајту.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана