Оборена два рекорда на Монт Евересту

Танјуг
Оборена два рекорда на Монт Евересту

КАТМАНДУ - Пензионисани адвокат из Чикага постао је најстарији Американац који се успјешно попео на Монт Еверест, а жена из Хонгконга најбржа планинарка на свијету, пошто су се обоје данас вратили са успјешне мисије упркос лошим временским условима који су их пратили током успона.

Артур Мјуир (75) кренуо је у освајање највишег врха на свијету прошлог мјесеца и оборио је рекорд који је до сада држао Бил Брк (67).

Цанг Јин-хунг (45) успјела је да се из базаног кампа попне на Монт Еверест за само 25 сати и 50 минута и тако постала најбржа пењачица на свету, преноси АП.

Рекорд у брзом освајању Монт Евереста држи водич Шерпас Лакпа Гелу, који је успио да се попне за само 10 сати и 56 минута.

У међувремену, Ројтерс је јавио да је на Монт Еверест, са непалске стране, успио да се попне и 46-годишњи Кинез Жанг Хонг који је слијеп и први је Азијата и трећи у свијету са таквим хендикепом који је успио да оствари овакав подвиг.

Први слијепи човјек који је успио да се попне на Еверест био је Американац Ерик Вихенмајер који са својим пријатељем и водичем Ћијангом Зијем освојио „кров свијета“ 2001. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана