Обновљена шума површине Француске

Срна
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Шума која је широм свијета обновљена природним путем у посљедњих 20 година има површину величине Француске, резултати су најновијег истраживања.

У Бразилу је од 2000. године обновљена шума на површини величине Холандије, саопштила је група „Атлантик форест“.

На сјеверу Монголије обновљено је 1,2 милиона хектара шуме у посљедњих 20 година, а друга „жаришта“ регенерације су централна Африка и шуме на сјеверу Канаде.

Обновљена шума има потенцијал да апсорбује око 5,9 гигатона угљен диоксида, што је више него годишња емисија САД.

Тим предвођен Свјетском фондацијом за природу  користио је сателитске снимке за дефинисање и цртање мапе обновљених шума.

Регенерација шуме подразумијева природну обнову шумског покривача уз мало или без интервенција. То значи да човјек или не ради ништа на томе и пусти природу да се сама обнови или сади аутохтоне врсте дрвећа да загради шуму од стоке или да уклони инвазивне врсте биљака.

Вилијам Болдвин-Кантело из Свјетске фондације за природу рекао је да је природна обнова шума често „јефтинија, богатија угљеником и боља за биодиверзитет у односу активно посађену шуму“, пренио је Би-Би-Си.

„Да би се избјегле климатске промјене, ми морамо прекинути сјечу шуме и уједно обнављати природу. Уништавање шуме и даље се врши на више милиона хектара годишње, што премашује површину која се обнови“, рекао је Болдвин-Кантело.

Он је додао да се регенерација не смије узимати здраво за готово.

„Да бисмо схватили потенцијал шума као климатског рјешења, потребна нам је подршка за регенерацију у климатским плановима и морамо се борити против покретача крчења шума, што у Великој Британији значи снажне домаће законе који то спречавају“, рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана