Објављен снимак два највећа ледена бријега на свијету

ГС
Објављен снимак два највећа ледена бријега на свијету

Институт British Antarctic Survey (BAS) објавио је снимак из ваздуха који приказује огромни ледени бријег А81.

Ријеч је о леденом бријегу који се крајем јануара ове године одвојио од ледене плоче Брунт. Његова површина износи 1.550 квадратних километара, чиме одговара величини Лондона, преноси Кликс. Снимљен је и други двоструко већи ледени бријег, који је такође у покрету. Тим научника је из ваздуха снимио улазак леденог бријега А81 у Weddellovo море док су одлазили из локалне истраживачке станице BAS Halley.

Нови снимци откривају динамичну природу леденог бријега и како је окружен мањим леденим бреговима који су се такође одвојили. А81 се одвојио када је колосална ледена пукотина Chasm-1 прешла читаву ледену плочу Брунт. Иако се ради о природном феномену који се догађа дуж антарктичке обале, А81 представља други већи ледени бријег у регији у посљедње двије године.

- Ово је било одвајање за које смо знали да ће се догодити. ГПС инструменти високе прецизности, као и сателитски подаци, кориштени су за праћење ширења пукотине, а 2016. године је БАС предузео мјере предострожности да премјести истраживачку станицу Halley више у унутрашњост ради њене заштите - рекао је глациолог др. Оливер Марш. Он проучава ледену плочу Брунт и недавно је боравио у поменутој истраживачкој станици.

БАС је пажљиво пратио путању леденог бијега А81 након што се одвојио од ледене плоче. Прво се окретао, а потом наставио плутати 150 километара од почетне тачке до јужног атлантског басена. Научници предвиђају да ће се кретати према западу на исти начин као и претходне санте леда које је захватила моћна антарктичка обална струја.

А76А је још један огромни ледени бријег у покрету. Овај масивни комад леда саставни је дио леденог бријега А76 формираног средином маја 2021. године након одвајања од антарктичке ледене плоче Filchner-Ronne.

А76 се подијелио на три дијела док се кретао према сјеверу, а највећи од њих је А76А. Изузетно је велик, дуг је 135 и широк 25 километара, а тренутно путује према Јужној Џорџији.

- Наша највећа брига у овом тренутку је могући ризик за пловила која плове у регији јер се бријег почиње ломити на мање комаде. Изгледа да би А76А могао завршити западно од Јужне Георгије, а не источно гдје се А68 распао, али још постоји неизвјесност. Помно ћемо пратити његово кретање - рекао је др Марк Белчиер из Владе Јужне Џорџије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана