Ново острво у Пацифику настало ерупцијом подводног вулкана

ГС
Foto: Твитер

Ерупција подводног вулкана у Тихом океану открила је ново острво.

У југозападном дијелу Тихог океана, смјештен је подводни морски гребен који се протеже од Новог Зеланда до Тонге и има највећу густину подводних вулкана на свијету. Један од њих пробудио се 10. септембра 2022. године, избацујући лаву, пару и пепео, наводи се у саопштењу Насине земаљске опсерваторије.

Само једанаест сати пошто је вулкан почео да еруптира, ново острво се појавило изнад површине воде, наводе из Насе истичући да је сателит снимио слике острва које се брзо повећавало.

„У периоду од 14. септембра, када је острво било величине 4.000 квадратних метара, до 20. септембра његова површина повећала се на 24. 000 квадратних километара", навели су истраживачи геолошког сервиса у Тонги.

„Острва створена подводним вулканима често су кратког вијека. Понекад ефемерна острва могу да опстану годинама или чак деценијама", навели су из Насе.

Вулкан Home Reef и његова активност представљају мали ризик за ваздухопловну заједницу и становнике Vava'u и Ha'apai, две групе острва у централној Тонги, преноси РТС.

„У протекла 24 сата није пријављен никакав видљиви пепео, а свим поморцима се савјетује да до даљњег плове четири километра даље од вулкана", наводи се у препоруци Насе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана