Нови Зеланд, дивље свиње убијају све пред собом – шире страх и панику

ГС
Foto: Илустрација

Разбојнички расположене дивље свиње упропастиле су предграђе Велингтона, главног града Новог Зеланда, убијајући јариће на једној од фарми, застрашујући псе и појављујући се у баштама становника.

Власници фарме козјег млијека у брдима предграђа Бруклина, 10 минута од центра Велингтона, изгубили су око 60 јарића у посљедњих неколико мјесеци. Често од њих остају само изгризени комадићи костију и дијелови копита или главе, преноси Гардијан

"То је мјесто убиства. Ако пронађу нешто што воле да једу, а то је бесплатна храна, као беба, стално ће се враћати", рекла је Наоми Стенкамп, сувласница фарме.

Градско вијеће Велингтона потврдило је да се популација дивљих свиња у предграђу Бруклина шири и ствара проблеме локалним становницима.

Дивље свиње на Новом Зеланду потекле су од свиња које су доведене на колонијалним бродовима касних 1700-их. Оне живе у отприлике трећини земље и познато је да оштећују домаће екосистеме и пашњаке, убијају новорођене животиње и преносе туберкулозу говеда.

Прошлог мјесеца, Фрас, муж Стенкампове убио је вепра који је пробио њихову ограду и дошао на 20 метара од куће. То је била највећа животиња на коју су наишли за пет година колико имају фарму.

Стенкампова је навела да након што је објавила фотографију убијене дивље свиње на друштвеним мрежама, многи други мештани контактирали су их како би подијелили слична искуства.

„Било је лудо колико је људи изашло говорећи да имају свиње у башти. Један момак их је хранио и мислио је да је то прилично кул, све док није дошло на наплату“, навела је Стенкампова.

Градско веће уговара ловце да редовно уништава штеточине у брдима око Бруклина, али комбинација јавног и приватног земљишта отежава контролу штеточина.

„Он ради оно што може да ствари држи под контролом. Али, не можете ићи на приватно земљиште без дозволе власника, тешко је контролисати шта се тамо дешава", рекао је портпарол већа Ричард Маклин.

Додаје да људи људи можда чувају ово подручје у сврху лова, преноси РТС.

„Тамо доле је помало дивља сцена. Али [не желимо] да људи одједном помисле да могу да дођу тамо и почну да помажу, да узму оружје и псе... Желимо да избегнемо потпуни хаос и сукоб и да сви буду безбједни“, навео је Маклин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана