Нови главни град Индонезије носиће име "Нусантара"

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЈАКАРТА - Индонезија ће свој главни град назвати "Нусантара", који ће преселити из Јакарте, на отоку Јава, у провинцију Источни Калимантан на отоку Борнео.

Министар планирања националног развоја Сухарсо Моноарфа изјавио је да је предсједник Јоко Wидодо одабрао име "Нусантара", што значи "архипелаг", међу 80 имена јер одражава географију Индонезије и има међународну симболику, објавио је "Гуардиан".

Оваква одлука предсједника Wидодоа наишла је на критике јер се назив Нусантара већ користи за цијелу Индонезију и то би било збуњујуће. Градња Нусантара требала би почети ове године, након што је парламент данас усвојио приједлог закона о новом главном граду. У оквиру пројекта, Јакарта ће остати трговачко и финанцијско средиште земље, док ће административна пријестолница, која ће угостити владине зграде бити у Источном Калимантану, који је четири пута већи од Јаве и 2.000 километара сјевероисточно од Јакарте.

Индонезијска влада жели премјестити садашњи главни град Јакарту, са 10 милиона становника, због природних катастрофа попут поплава које се догађају сваке године, инфраструктурних проблема и прекомјерног кориштења подземних вода које узрокују брзо потонуће сјеверних дијелова града. Влада Wидодоа, такођер, има за циљ смањити оптерећење на отоку Јави, на којем живи више од 60 посто становништва земље и више од половине њезиних економских активности, те проширити национално богатство по цијелој земљи. Еколози упозоравају да ће тај потез повећати загађење у Источном Калимантану, гдје су прашуме дом орангутана, сунчаних медвједа и дугоносих мајмуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана