Њујорчани дугују преко милијарду долара неплаћених кирија

Танјуг
Foto: Илустрација

ЊУЈОРК- Закупци станова у Њујорку дугују на име неплаћених станарина током пандемије коронавируса више од једне милијарде долара, показују резултати једног истраживања, пише Вол Стрит Журнал.

Износ овог дуга је најновија потврда да накнаде за незапосленост и досадашњи савезни пакети подстицаја нису били довољни за ублажавање растућег финансијског терета неизмирених кирија који притиска хиљаде домаћинстава у овој метрополи, констатује лист.

Организације које заступају станодавце и станаре снажно су лобирале за повећање државне помоћи за станарине током пандемије.

Истраживање, које је спровела групација власника станова Програм за унапређење становања (ЋИП), било је фокусирано на зграде у Њујорку које подлијежу градским законима о закупу.

Станови у тим зградама чине око половине укупних станова за изнајмљивање у Њујорку.

У студији је, на основу прикупљених одговора станодаваца, процјењено да чак 185.000 домаћинстава која живе у овим становима касне више од два мјесеца с плаћањем станарине, а просјечан дуг премашује 6.000 долара.

Џеј Мартин, извршни директор ЋИП-а, каже да је дуг за кирије у преосталим зградама у Њујорку, које нису биле обихваћене истраживањем, вјероватно исти или већи, што значи да укупан дуг њујоршких подстанара по свему судећи надмашује двије милијарде долара.

У децембарском корона федералном пакету подршке, за Њујорк је опредијељено 1,3 милијарде долара помоћи за рјешавање проблема станарина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана