Њемцима се гомилају паре јер немају гдје да троше

ГС
Foto: Pixabay

“Грађани Њемачке гомилају огромне суме новца током кризе”, пише њемачки јавни сервис Тагесшау.

И изгледа ће то тако да се настави, јер ни економисти ни финансијска сцена не предвиђају скори значајнији раст потрошње.

На први поглед, економска криза усљед короне има парадоксалну посљедицу - многи грађани Њемачке имају на рачуну знатно више новца него прије годину дана. И - томе се не назире крај. Односно, не предвиђа се неки краткорочни преокрет - у правцу веће потрошње.

“Према подацима Bundesbanke, од јануара 2020. до јануара 2021. депозити приватних домаћинстава у банкама порасли су за 182 милијарде и сада износе 1,73 билиона евра” преноси Тагесшау статистике у мартовском мејсечном извјештају.

“У својој најновијој економској прогнози Институт Ифо са сједиштем у Минхену повећање уштеђевине у 2020. процјењује на 100 милијарди евра - и претпоставља да ће та сума у првом кварталу наставити да расте”.

“Мислим да ћемо до средине године имати сличну ситуацију као и цијеле прошле године”, каже Jirgen Gros, предсједник асоцијације GVB, кровне организације Фолкс- и Рајфајзен банки у Баварској, а преноси Тагесшау.

Подиже се много мање готовине

 

Осим тога, током пандемије короне знатно мање људи је подизало готовину са банкомата.

“Као резултат корона-кризе, потражња за готовином на нашим машинама опала је за 75 процената”, рекао је Kersten Trojanus, извршни директор оператора банкомата IC Cash za Velt am Zontag.

Око 1.000 од 5.000 банкомата овог оператера у Њемачкој већ је искључено из употребе, а 200 до 300 је потпуно демонтирано, преноси Дојче веле.

Банке су такође забиљежиле значајан пад потражње за готовином, пише овај лист. У Комерцбанци, на пример, кажу:

“У протеклих дванаест мјесеци забиљежили смо просјечан пад потражње за готовином између десет и 15 процената”.

Штедионице су прошлог прољећа констатовале краткотрајни јуриш на банкомате. Неки потрошачи су се у почетку бојали да можда неће бити довољно готовине током пандемије. Када су се њихове сумње показале неоснованим, потражња за готовином се нормализовала, завршава Velt am Zontag, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана