Њемачка вапи за радницима, ево које су професије најтраженије

ГС
Њемачка вапи за радницима, ево које су професије најтраженије

БЕРЛИН - Њемачкој недостаје квалификована радна снага, а у 2022. години су регистрована уска грла у свакој шестој професији, закључак је годишњег истраживања њемачке Савезне агенције за рад.

Највише су тражене медицинске сестре, професионални возачи, медицински специјалисти, радници у грађевинском сектору, особе које су задужене за његу дjеце, инжењери у ауто-индустрији, наведено је на сајту ове агенције, преноси Танјуг.

На нивоу специјалиста и стручњака тражени су фармацеути, архитекте и професије у ИТ сектору. У 2022. години је забиљежен и недостатак запослених у сектору услуга, угоститељству и у хотелијерству, а тражени су и радници у металургији и возачи аутобуса, што је промјена у односу на 2021. годину, када у тим секторима нису забиљежена “уска грла”.

Број занимања у којима се биљежи недстатак запослених нагло је порастао 2022. године. Недостатак радне снаге је забиљежен у 200 од око 1.200 занимања, што је за 52 више него годину дана раније.

За своју анализу недостатка квалификованих радника њемачка Савезна агенција за рад и запошљавање разматра око 1.200 професија и оцјењује их на основу 14 индикатора. О “уском грлу” се говори када шест индикатора претежно указује на недостатак радне снаге. Укупно 157 занимања  се налази под посебним надзором, пошто су у њима могућа “уска грла”.

У ову категорију спадају, између осталог, канцеларијски службеници, запослени у продаји или радници у складишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана