Ништа није немогуће: Кинези премјестили петоспратну зграду стару 85 година ВИДЕО

Кликс
Foto: Screenshot/Youtube

Кориштењем "ходајућих стројева" у Шангају је премјештена петоспратна зграда школе стара 85 година. Објекат је у потпуности измјештен с једне на другу локацију.

Према наводима Лана Вујиа, који је водио овај подухват, кориштено је 200 мобилних носача који функционишу као роботичке ноге. Стројеви су распоређени у двије групе и наизмјенично подижу и спуштају зграду. Компанија Шангај Еволушн Шифт је прије двије године развила технологију за ову намјену.

Школа је направљена 1935. године и измјештена је на другу локацију јер се на њеном мјесту планира градити пословна зграда. Да би у томе успјели, радници су прво морали ископати канал око објекта како би могли уградити споменуте стројеве. Цијели процес је трајао 18 дана, а у некадашњој згради школе ће бити смјештен центар за образовање и заштиту наслијеђа.

Шангај се сматра једним од најнапреднијих у Кини када је ријеч о заштити наслијеђа, па су због тога већ заштитили многе старе објекте. Није први пут да се у овом дијелу најмногољудније земље на свијету овако измјешта објекат.

У Шангају су 2003. измјестили концертну дворану направљену 1930. због градње аутопута.

Прије двије године је измјештена и зграда стара 90 година и то је оцијењено као најсложенији подухват те врсте, преноси ЦНН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана