Нестао највећи глечер на свијету А68

Г.С.
Нестао највећи глечер на свијету А68

ЛОНДОН - Донедавно највећи глечер на свијету А68, више нема тај статус.

А68 је покривао област од близу 6.000 квадратних километара када се одломио од Антарктика 2017. године и био је величине Велса.

Међутим, сада сателитски снимци показују да је тог масивног глечера више нема, односно да је разбијен у више мањих дијелова, за које амерички Национални центар за податке о леду каже да их више и не вриједи пратити, пренио је Би-Би-Си.

А68 се одвојио од Ларсон Ц ледене области на ивици антарктичког полуострва и годину дана је углавном мировао, међутим, онда је почео да плута према сјеверу и да убрзава услијед јаких струја и вјетрова.

Тежак милијарду тона, глечер је кренуо ка Јужној Џорџији, британској острвској територији у јужном Атлантику, са плићацима гдје се истопи већина ледника.

Овај глечер је некако успио да избјегне ту судбину, али су га умјесто острвских плићака, прогутале топлије воде и више температуре ваздуха у Атлантику, и разбиле га у дијелове.

“Запањујуће је да је А68 трајао толико. Разбио се на четири, пет дијелова, а онда су се ти дијелови додатно разбили у још мање”, рекао је Ејдријан Лакмен, са универзитета у Свонсију за Би-Би-Си.

А68 ће најбоље остати упамћен по првом глечеру који је постао “звијезда” на друштвеним мрежама, јер су људи из цијелог свијета качили сателитске снимке ледника, закључује британски медиј.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана