Нема пива без њемачког, кажу зналци: Ево како Нијемци пију

Агенције
Нема пива без њемачког, кажу зналци: Ево како Нијемци пију

Данас је Дан њемачког пива, у “пивској карти” налази се чак 5.000 различитих врста.

Ова земља има чак 2.000 година дугу традицију производње пива, а овде се може испробати чак 5.000 различитих врста, од “димљеног”, заслађеног, са воћним укусима, док они који себе сматрају правим љубитељима и добрим познаваоцима воле да кажу да нема ништа без класичног, традиционалног укуса

Њемачка је земља пива - то је чињеница. Користећи само четири састојка, њемачки пивари успјели су да створе чак 5.500 брендова овог пића, а тај број наставља да расте на недјељком нивоу. Такође, Њемачка предњачи и у количини, једнако као и у квалитету - ниједна друга европска земља не производи више.

Кад је у питању конзумирање алкохола, преноси “Дојче веле”, било на забавама или у паузама за одмор, као опуштање, пиво се увијек сматра прикладним избором у Њемачкој, па и у вријеме паузе на послу или између два чина позоришне представе и редовно се пије на готово свим јавним мјестима.

Како Нијемци традиционално славе и фудбал, умију да кажу да уживање у фудбалу не иде без пива, као што, како кажу, “кобасица не иде без сенфа”. У овом напитку, наводно, навијачи губитничке екипе налазе утјеху при поразу.

Берлински кафићи-пабови заправо су храмови пива! Они су дио њемачке историје пива - мјешавина загушљивог ваздуха, брзе хране и гомиле сталних гостију - “барских мушица”, оно је што даје шарм великим њемачким градовима. Након посла, зна се гдје се седи - у оближњем пабу, уз, наравно, пиво!

Биргардени - вртови пива, такође су њемачки “бренд”. Потичу са подручја Баварске, први су отворени почетком 19. вијека, а данас се могу наћи на подручју читаве земље.

Пивопије из цијелог свијета привлаче и традиционални фестивали, који се организују широм земље, од којих је можда најчувенији Октоберфест.

Баварска - колијевка закона о “чистоћи” пива

У Баварској је усвојен први њемачки закон о чистоћи пива давне 1516. године, јер је ово пиће тамо дио свакодневице већ стотинама година. Данас само Баварска има више од 600 пивара, више него било који други регион Њемачке. У средњем вијеку, пиваре су се често налазиле у оквиру манастира, што је и данас понегдје случај.

Традиционалним пиварама данас су прикључени “експериментални произвођачи”, од којих поједини производе напитке јаких арома, спремљене само од органских сировина. Оваква пива су, наравно, нешто скупља - иначе, Хамбург и Берлин држе високе цијене пива у односу на друге њемачке градове.

Како се то ради - семинари пива

Заљубљеници у овај напитак наћи ће више од 30 музеја пива, организоване туре шетњи уз пиво, као и семинаре пива у Њемачкој. Идеја је да се кроз ова организована дружења учесници упознају са разним варијантама пива, као и са њемачком традицијом производње и законом о чистоћи пива.

Ове године се обиљежава и 503. годишна од првог њемачког закона који регулише процес производње пива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана