Неке од најстаријих грађевина које још постоје

Agencije
Неке од најстаријих грађевина које још постоје

Неке од ових грађевина су још увијек веома мистериозне, али због времена којем су одољеле, сваки њихов камен представља немјерљиву вриједност.

Свијет је изгледао потпуно другачије за вријеме неолита, живот, послови и потребе су били потпуно другачији, због тога се и архитектура веома разликује.

Некада су људи били номади, а онда су одлучили да се настане на једном мјесту, градећи домове од масивног камења, а некад на толико необичан начин да не постоји објашњење.

У стијене које су чиниле зидове њихових домова, људи из древних времена су уклесали мистериозне, необјашњиве приказе свакодневног живота, животиња, страхова, жеља и снова.

Мегалитски храмови, Малта

Настали су између 3.500 и 2.500 године пре нове ере, што их чини једном од најстаријих грађевина света. Групација камења је старија од Стоунхенџа и египатских пирамида. Грађевина је рестаурирана у 19. веку од стране археолога како би што боље "реконструисали" намену и околности у којима су храмови изграђени.

О грађевини се зна веома мало, али остаци жртвованих животиња и знања о историји тог подручја претпоставља се да је ова грађевина имала религијски карактер, а цело археолошко налазиште налази се под заштитом Унеска.

Ово камење стоји без додатног материјала који би их учврстио, и открива много о начину градње, дизајну и традицији човека са Малте тога доба. Богато "украшени" зидови су открили да је ово место представљало велики значај, јер се неко веома трудио да осликано буде што боље урађено, а цртежи приказују ритуалне обреде.

Нап ов Хауер, Шкотска

Налази се на Папаи острву, а био је дом за неког земљопосједника 3.500 година прије нове ере. Имање које је остало чине два објекта у земљи, ограђена танким камењем, док су улазна врата била веома ниска. Ово је, вјерује се, најстарија камена "кућа" у сјеверном дијелу Европе.

Двије грађевине, које се налазе једна крај друге, истог су облика, мада је једна знатно већа. Веома су мале висине, а повезане су уским пролазом.

Истраживањем околног простора, откривене су камени предмети попут нечега што је служило као брусилица и бушилица. Пронађени су и докази узгајања пшенице и јечма, као и неким домаћих животиња. На овом месту су се вршили и рутуали, јер су пронађени предмети израђени од китове кости.

Њугрејнџ, Ирска

Њугрејнџ се налази у источном дијелу Ирске, а вјерује се да је у питању религијски објекат стар око 5.000 година. Тачна намјена још увијек није откривена, али се сматра религијском због облика и положаја, као и необичних рељефа урезиваних у камен.

Објекат је направљен од скоро 100 камења, а најзанимљивији је улазни камен чија декорација задаје посебне муке археолозима. Објекат се простире на скоро пола хектара и представљало је веома захтјеван рад да би се направило.

Главни објекат је повезан са посебном капелом са којом је повезан луком на висини од пет метара. Оно што је је необично код ове грађевине је то што чак ни након пет миленијума не пропушта воду.

Грађевину окружује око 52 камена, која представљају "умјетничка дела" неолита, а најчешћи мотив су спирале.

Хулбјер Јетесту, Данска

Иако је тешко тврдити, верује се да је Хулбјер Јетесту нешто попут гробнице, док неки сматрају да је мјесто гдје су вршена жртвовања. Унутар објекта је пронађено 40 скелета, а на једном је пронађен и један од првих радова стоматологије.

Дански археолози тврде да су пронађени скелети из различитих периода и да углавном припадају младим особама и дјеци, а да су старости од 4.800 и 6.000 година.

У овом објекту су пронађена и разноврсна оруђа, оружја као и посуда. Објекти су у различитим облицима и величинама, а припадају и различитим временским периодима.

Светилиште у Монте да Каду, Италија

Светилиште Монте да Каду, налази се на Сардинији, а подигнуто је између 2.700 и 2.000 године прије нове ере. Овај храм, олтар или шта год да је заправо представљало, откривено је тек 1954. године.

Ово се сматра "модерном" грађевином тог доба која представља прелазак из неолита у наредно доба. Постоје студије које потврђују да су људи ово подручје населили много прије него што је светилиште направљено, а неки тврде да су пронашли предмете који указују на активности у бронзаном добу.

Најзначајнији предмети јесте посуђе од керамике, које има чак и ручке које нису одлике тог времена.

Чатал Хојук, Турска

Вјерује се да су у питању објекти у којем је боравила војска, а свака јединица је представљала засебан дом. Научници су доказали да је грађевина настала око 7.400 година прије нове ере.

Овај тип градње указује на веома блиску заједницу, чије домове нису раздвајали путеви, већ су сви били једи уз друге. Археолози су истраживањима дошли до закључка да се радило о заједници која је посеббну важност давала мртвима, јер су их држали у својој близини, сахрањујући их испод огњишта и кревета.

Чатал Хојук се налази на Анатолској висоравни, а простире се на 47 хектара. Унеско је ово подручје ставио под своју заштиту, а скулптуре овдје пронађене, као и урезани рељефи у камењу доказ су неолитском друштву.

Зидови Јерихона, Аутономна палестинска територија

Зидови Јерихона су саграђени у бронзаном добу, око 8.000 година прије нове ере, а након Леденог доба је служио да заштити насеље од сталних поплава. Касније је зид обновљен након што га је војска готово срушила.

Камени торањ од девет метара први су открили археолози 1952. године. Овај камени торањ стар је више од 11.000 година, а вјерује се да је подигнут да би означио да је доба номада готов и да би позвала људе да створе заједницу у једном мјесту.

Торањ је било веома тешко направити, а много је бољег квалитета од осталих грађевина у близини, што свједочи да је већ тада постојао неко ко је уливао страх чим је заједница пристала да уложи толики напор градећи га.

Гобекли Тепе, Турска

Ово је мјесто са највећим камењем на свијету које стоји у жељеној формацији без бетона или малтера или нечег налик томе да учврсти конструкцију. Овај кружни објекат су људи изградили око 9.000 година пре нове ере, а његова намјена је мистерија.

Цио објекат је украшен рељефима животиња и ситуацијама живота, што говори о важности, али не и о намјени. Када је први пут откривено, ово археолошко налазиште је одбачено као небитно средњовјековно гробље.

Тек 90-их година је откривен значај објекта, а недавно је откривена лобања са необичним рупама, па је постављена хипотеза да се ради о неком објекту гдје се цијенио култ смрти.

Барненез, Француска

Овај објекат из 4.800 године прије нове ере, готово је уништено јер се подручје користило као каменолом. Касније је утврђено да се ради о веома важном представнику неолитске умјетности и архитектуре.

Грађевина у себи садржи 11 комора које су повезане пролазом испод брда. Овде су археолози пронашли вриједне цртеже сјекира, лукова, змија као и симбола за које нису успјели да открију значење, а у просторијама су успјели и да пронађу предмете ток доба.

Истраживања су утврдила да је објекат грађен у неколико фаза, а то потвђују цртежи у камену на којима се види све боља техника, ко и све више предмета. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана