Насљедници Самсунга донирају умјетничка дјела да би смањили порез

Танјуг
Foto: Танјуг

СЕУЛ- Породица оснивача јужнокорејске компаније Самсунг одлучила је да донира десетине хиљада умјетничких дјела, међу којима су слике Пикаса и Далија, и да поклони стотине милиона долара за медицинска истраживања како би смањила износ пореза на наслијеђе које остало иза бившег предсједника компаније Ли Кун-Хија преминулог прошле године.

Породица покојног Лија, његова удовица и троје деце, требало би да плате више од 10 милијарди долара пореза на наслиједство, саопштено је данас из Самсунга.

У извјештају АП се наводи да ће то бити највећи изноз пореза икада у Јужној Кореји, троструко већи од укупног прошлогодишњег пореза наплаћеног у тој земљи.

Породица Ли планира да плати порез у шест рата у наредних пет година, а да прву рату исплати до краја мјесеца како би могла да задржи контролу над компанијом.

Јужнокорејским националним музејима породица Ли планира да донира 23 хиљаде умјетничких дјела из своје приватне колекције, а поклониће и 900 милиона долара у фонд за истраживање инфективних болести и за проналажење лекова за децу оболелу од карцинома или ретких болести.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана