НАСА на аукцији продаје фотографије из свемира: Лајка, селфи База Алдрина...

Кликс
Foto: Buzz Aldrin/Cristie's

Америчка свемирска агенција НАСА је покренула интернетску аукцију кроз коју људи из свих дијелова свијета могу купити фотографије које приказују златно доба истраживања свемира.

Међу фотографијама које су изложене на аукцији је и фотографија Нила Армстронга на мјесецу поред америчке заставе, али и фотографија пса Лајке - прве животиње која је орбитирала око Земље.

Ту је и селфие База Алдрина, што је први аутопортрет направљен у свемиру.

Ово су само три од 2.400 ријетких НАСА-иних фотографија које су у продаји.

Многе ће фасцинирати чињеница да је у продаји и "Blue Marble", коју је 1972. године направила посада Апола 17. Ово је прва фотографија на којој је свијет видио потпуно освијетљену Земљу.

Tу је још неколико интересантних и вриједних фотографија које раније нису биле приказиване јавности.

Очекивано, цијене су врло високе.

На примјер, фотографија Армстронга на мјесецу процијењена је на 37.800-63.000 америчких долара, док "Blue Marble" кошта 31.500 долара.

"Астронаути су својим аналогним апаратима забиљежили љепоту путовања у свемир и на тај начин су заувијек промијенили начин на који видимо себе и своје егзистирање у универзуму", наведено је у саопштењу организатора аукције.

Аукција траје до 19. новембра и носи назив "Voyage То Another World: The Vincor Martin-Malburet Photograph Cellection''.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана