Највећа превара у историји медицине: Од лажиране студије до прогласа “антивакцинизма”

klix.ba
Највећа превара у историји медицине: Од лажиране студије до прогласа “антивакцинизма”

Прије десет година познати научни лист Лансет повукао је лажну студију британског гастроентеролога Едруа Вејкфилда из 1998. у којој се тврди да вакцина против малих богиња узрокује аутизам.

Упркос повлачењу, студија је постала проглас “антивакцинизма”, па је већ искорењена болест поново почела да хара и односи животе. Стручњаци Вејкфилдову студију називају најштетнијим радом у историји медицине. Образлажући повлачење студије, уредништво Лансета објавило је да су неки елементи истраживања били нетачни и супротни ранијим открићима.

Медицински часопис БМЈ својевремено је објавио да је Вејкфилдов рад добио велику медијску пажњу са штетним потенцијалом за јавно здравље, толику да је тешко наћи неко поређење у историји медицинских наука. Многи научници покушали су да понове резултате Вејкфилдове студије, али без успјеха. Британски истраживачки новинар Брајан Дир објавио је својевремено у Сандеј тајмсу низ текстова којима је показао да је Вејкфилд имао финансијску корист од своје лажне студије.

Проглашен кривим

За њу је добио 435.000 фунти од адвоката који су заједно са родитељима неке дјеце били укључени у истраживање и припремали велике тужбе против произвођача вакцина.

Другим ријечима, студија је требало да послужи за уносне одштете од фармацеутске индустрије.

Рад је одбачен, одрекло га се чак 11 од 13 изворних аутора, а Британски медицински савијет прогласио је Вејкфилда кривим по тридесетак тачака, међу којима и за “непоштење” и “злостављање дјеце”, пише портал Кликс. У Великој Британији одузета му је љекарска лиценца, али он никада није одустао од својих теза. Преселио се у САД и наставио да пропагира своје идеје, од којих је направио уносан бизнис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана